Östersunds sjukhus: Snart kokar ilskan över

Protesterna har avlöst varandra vid Östersunds sjukhus (Foto: Andrew Herbert).

av Sigbritt Herbert // Artikel i Offensiv

Så var det dags igen. Fredag den 26 november samlades några hundra av personalen vid Östersunds sjukhus utanför sjukhusentrén, denna gång i protest mot att chefen på medicinkliniken Mia Ajax petades. Det är bara några veckor sedan personalen senast manifesterade sitt missnöje. Det här vittnar om det stora missnöje som finns. 

”Det kokar”, hörde jag en sjuksköterska säga till några kompisar i samband med en konsert för någon vecka sedan.
Anledningen till petningen var att Mia Ajax hade använt pengar som infektions­kliniken hade fått när de anordnat en konferens för några år sedan. Pengar som låg utanför budget. Pengarna användes nu för en två dagars planeringsträff på ett fjällpensionat i höstas. Enligt divisionschef Göran Örnung var valet av lokal fel. De skulle ha använt ett hotell som regionen hade avtal med som Clarion i Östersund. 
Personalen ville ha träffen på ett ställe där de var ensamma. ”Buustamons pensionat avviker så gravt mot regionens regler. Det är nog femstjärnigt, så det faller inom ramen för rätt lyxig hotellverksamhet”, säger han enligt Länstidningen Östersund.

När han konfronteras med ”lyxen” på det inte femstjärniga utan tvåstjärniga hotellet med våningssängar samt dusch och toalett i korridoren säger han att ”det var slarvigt uttryckt av mig”. Regionen har inget avtal med pensionatet i fråga. Därför får Mia Ajax gå.
Nu blir det intressant. En av de ledande kritikerna mot beslutet är KD-politikern Lars-Erik Olofsson som avgick som regionråd i våras i protest mot alla nedskärningar på sjukhuset. 
Som läkare på infektionskliniken var han med på en av dagarna på Buustamon. Han skrev en insändare i lokaltidningarna där han hävdade att efter en tuff period med covid-19 behövde personalen träffas och prata igenom vad de gått igenom. Detta i opposition mot sina gamla kompisar i regionledningen. 
Hanteringen av Östersunds sjukhus visar hur viktigt det är att de som fattar besluten är väl insatta i den verksamhet man fattar beslut om. Personalen vid Östersunds sjukhus, liksom vid alla sjukhus, förtjänar uppmuntran, inte bara i ord. 
Det kokar på sjukhuset i Östersund. Snart kokar det över.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!