Politisk strejk och kamp i årets avtalsrörelse?

Handels är ett av de fack som är redo för strejk för trygga anställningar (Foto: Arbetsmiljöverket).

av Lars Bjersing // Artikel i Offensiv

När framtiden för landets löntagare står och väger höjs nu fler och fler röster för politisk strejk om regeringen försöker lagstifta bort delar av LAS (lagen om anställningsskydd). 

Det gäller såväl om regeringen går vidare med den statliga Toijer-utredningen som grund eller baserar sig på den uppgörelse som slöts mellan Svenskt Näringsliv och ett oenigt PTK – en uppgörelse som ledningen för IF Metall nu har sagt sig kunna ställa sig bakom, vilket har fått flera fackförbund och -klubbar att ryta till.
Handels avtalssekreterare Per Bardh säger i en intervju med Handelsnytt att facket är beredda på strejk för att skydda trygga anställningar i kollektivavtalet. Handels anser inte att frågan om trygga jobb hanteras tillfredsställande av det förslag som Svenskt näringsliv, PTK och LO förhandlat om och som LO har sagt nej till.
Målarnas avdelning 3 Väst, sektion Göteborg säger i ett uttalande som antogs på ett medlemsmöte att vi behöver använda oss av kraftiga verktyg i vårt motstånd mot försämringar i LAS och ”politiskt strejk är något vi diskuterat”. De yrkar på att frågan om försämrad LAS lyfts in i avtalsrörelsen för att möjliggöra ett reellt motstånd samt att facken bara bör gå med på ettåriga avtal tills frågan är avgjord. De uppmanar även regeringen att kasta ut Toijer-utredningen eller utlysa nyval för att avgöra frågan slutgiltigt. 

Att Toijer-utredningen är impopulär bland svenska fackföreningar är lätt att se på hur remissvaren har sett ut. Även LO är emot. LO anser dessutom att överenskommelsen som man enigt har sagt nej till inte kan bli nytt lagförslag så länge LO är emot.
Hård press sätts nu på Centerpartiet och Liberalerna att backa ifrån kravet på LAS-försämringar som gäller som en del av januari-avtalet. En del av kritiken kommer från de egna leden. Anna Starbrink, liberalt regionråd i Stockholm, kritiserade partiledare Nyamko Sabuni för onödigt risktagande i LAS-frågan. Detta då om det skulle bli nyval för att avgöra frågan skulle L helt hamna utanför riksdagen enligt opinionsundersökningarna. 
Denna fråga är av yttersta vikt. Motståndet mot alla försämringar i LAS måste fortsätta och facken förbereda sig för politisk strejk. 

Avtalsrörelsen är i full gång och nu på lördag den 31 oktober löper de flesta avtalen ut. Förra veckan kom första avtalsförslaget. I vanlig ordning är industrin först ut och även efter att facken inom industrin sa nej till det första budet är siktet inställt på att avtal ska vara klart till helgen. 
Efter LO:s nej i LAS-förhandlingarna väljer fler och fler fackförbund att lyfta fram förbättrad anställningstrygghet som några av de viktigaste delarna i förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal. Handels lyfter att de inte är rädda för strejk för att förhandla bort allmän visstid på det sättet den existerar idag i nästa kollektivavtal och Kommunal har ställt samma krav. 
I november börjar Handels förhandla avtalet för frisörer. I upptakten har arbetsgivarsidan krävt frysta löner, sämre OB-tillägg och förlängning av den period under vilken arbetsgivaren kan lägga den huvudsakliga semestern. ”Ett skambud”, svarar Handels. 
Hur årets avtalsförhandlingar avlöper återstår att se, men facken och arbetsgivarna står långt ifrån varandra i fler frågor än LAS.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!