Protester i Stockholm mot chockhöjda hyror

Demonstranter utanför Familjebostäder i Hammarby Sjöstad (Foto: Natalia Medina).

av Offensivs reportrar

Tre protester ägde rum samtidigt runt om i Stockholm mot Familjebostäder, Stockholmshem och Svenska Bostäders föreslag på chockhöjda hyror. Initiativet togs av Hyresgästföreningen och fick uppbackning av nätverket Nej till marknadshyra.

Utanför Stockholmshems kontor på Hornsgatan samlades hundratals för att protestera, och i Hammarby Sjöstad hölls tal och appeller av medlemmar i Rättvisepartiet Socialisterna.
I Vällingby samlades ett femtiotal personer utanför Svenska Bostäders huvudkontor i Vällingby för att kräva att bolaget tar sitt ansvar och inte chockhöjer hyrorna. Många hade med sig hemmagjorda skyltar med budskap som ”Frys hyran” och ”Stoppa chockhöjningen”.
Protesten arrangerades av Hyresgästföreningen Region Stockholm, som också delade ut flygblad till förbipasserande. De kunde dock inte lämna över någon lapp till receptionen eftersom den hade stängt tidigt på grund av ”oförutsedda händelser” (!). Inte heller kunde någon representant från Svenska Bostäder komma ut och lyssna på demonstranterna. Men flera hyresrättsaktivister höll informativa och peppande tal i megafon, som säkert hördes upp till kontoret.
Bland talarna fanns Yngve Sundblad, förhandlare från HGF Södermalm; Arne Johansson från Rättvisepartiet Socialisterna och ordförande i Norra Järva Stadsdelsråd samt Ann-Margarethe Livh, ordförande i HGF Järva.

Dessa tre bostadsbolag, som tillhör allmännyttan, vill höja hyrorna med 8,7 procent mitt under den värsta levnadskostnadskrisen på årtionden. Fortsatta protester kommer att behövas!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!