Seger i Husby – äntligen öppnas gårdslokalerna

Mohammed Said, ordförande i den lokala hyresgästföreningen på Trondheimsgatan, och Arne Johansson, ordförande Norra Järva Stadsdelsråd, tittar till de nyöppnade lokalerna (Foto: Arne Johansson).

av Sebastian Olsson // Artikel i Offensiv

Fyra av de sju gårdslokalerna i Svenska Bostäders kvarter på Trondheimsgatan, Oslogatan och Bergengatan i Husby har sedan flera år varit stängda. De är byggda för och betalas av hyresgästerna.
Boende och föreningar som behöver lokaler har krävt att de ges tillbaka till hyresgästerna. År 2021 drogs en kampanj igång på initiativ av Norra Järva Stadsdelsråd som snabbt fick stöd av fler föreningar.
Bakgrunden var droghandel och de dödsskjutningar på Järva som aktualiserat förslag om hur de boende själva kan öka tryggheten på gårdarna.

Efter en mer än årslång och envis kampanj släpps de boende äntligen in i lokalerna som de lokala hyresgästföreningarna på gatorna nu har fått nycklar till.
Lokalerna kan användas till läxhjälp, barnkalas, föreningsmöten, boenderåd, familjedagar eller andra evenemang för att stärka tryggheten på gårdarna och grannsämjan. Det här kan vara ett steg i en förebyggande social upprustning mot bakgrund av de senaste årens gängkriminalitet.
– Det här är en liten men viktig seger för den ökade självorganisering som vi har sett i Husby, säger Arne Johansson, ordförande för Norra Järva Stadsdelsråd.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!