Rädda Råneå Badhus!

Simundervisning räddar liv och är ett av kunskapskraven i idrott och hälsa, säger idrottsläraren Siv Ransjö (Foto: Josef Esberg).

av Josef Esberg // Artikel i Offensiv

I början av januari var Råneå badhus tvunget att stänga då det upptäcktes att bakterien legionella fanns i vattenledningarna i duscharna. Trots försök att få bort bakterien med hjälp av hetvatten som spolats igenom ledningarna ligger värdena strax under gränsvärdet för de halter som rör får inneha. Detta har fått kommunen att stänga badhuset under obestämd tid.

Då Luleå kommun inte kan ge ett tydligt svar på badhusets framtid upprörs Råneåborna. Namninsamling och mobilisering till kamp för badhuset har startats. Över 900 personer har skrivit på namnlistorna.
Behovet av badhuset är stort hos allmänheten och en klassfråga. Många har inte råd och möjlighet att åka in till Luleå för att bada på fritiden. En permanent stängning av badhuset skulle tvinga eleverna och dess lärare att bussas ut till Gammelstads badhus, vilket skulle ta mycket tid ifrån övriga ämnen.
Jag träffade idrottsläraren Siv Ransjö utanför badhuset.

Varför är simundervisning så viktig?
– Eftersom det räddar liv och är ett av kunskapskraven i idrott och hälsa.

Hur skulle arbetsdagen för eleverna se ut om badhuset faktiskt stänger för gott?
– Det skulle vara betydligt besvärligare att hålla kontinuitet i simningen, och de elever med extra behov att lära sig simma får sämre möjlighet att lära sig det och de förlorar tid i resor. Jag tror att det kan spä på ett utanförskap som redan finns i kommunens utkanter. Hur kan detta stämma överens med Socialdemokraternas ideologi?

Kostnaden för att åtgärda dagens problem uppskattas till 1 miljon kronor. Denna kostnad äts snabbt upp av framtida resekostnader. Rättvisepartiet Socialisterna säger: Rädda Råneå Badhus!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!