Rättvisa för Brianna Ghey – Kamp mot Toryattackerna på transrättigheter!

Efter mordet på Brianna hölls solidaritetsprotester och vakor runtom i Storbritannien. Här från irländska Dublin (Foto: ROSA).

av Paul Hunt, Socialist Alternative (ISA i England, Wales & Skottland) // Artikel i Offensiv

Kampen för transfrigörelse har nått en ny nivå. Tiotusentals människor runtom i Storbritannien har deltagit i vakor och protester efter mordet på 16-åriga Brianna Ghey, som knivhöggs till döds under en promenad nära hennes hem.

Mordet på Brianna kom bara några få veckor efter att den brittiska regeringen ingrep för att blockera ett beslut i det skotska parlamentet (för första gången sedan delegeringen 1998) – att reformera könsbekräftelselagen.
Reformen, som avsåg att göra det enklare för transpersoner att få ett könsbekräftelsecertifkat för vård och behandlling samt sänka minimiåldern från 18 till 16 år, möttes av en orkestrerad kampanj av desinformation från regeringen till högerpressen.
Reformen blockerades av Westminsterregeringen under förevändningen av omsorg om kvinnors rättigheter. Detta är en reaktionär och oärlig lögn som kommer ifrån ett Toryparti och system som har sexism och misogyni inpräglat i sitt DNA.

Enligt BBC:s hemsida 2022 fanns det 15 000 inkomna klagomål mot den centrala polismyndigheten, klagomål som inkluderade rasism, trakasserier, sexism och homofobi likaväl som sexuella övergrepp och onödigt mycket våldsanvändning.
Torypartiet har inte blockerat reformeringen av könsbekräftelselagen av omsorg om kvinnors rättigheter, utan för att piska upp sitt reaktionära kulturkrig mot transpersoner – i ett försök att avleda folk i arbetarklassen från den tilltagande levnadskostnadskrisen och den historiska strejkvågen som för närvarande äger rum.

Brianna Ghey.

Detta följer tätt i spåren av att Storbritanniens högsta domstol förhindrade att det skotska parlamentet utlyste ytterligare en folkomröstning om skotsk självständighet. Detta flagranta förnekande av det skotska folkets rätt till självbestämmande kommer bara att ytterligare elda på ilskan mot det brittiska etablissemanget.
Protester har i kölvattnet av regeringens beslut ägt rum runtom i Storbritannien, bland annat i Glasgow. Socialist Alternative i Skottland deltog i dessa ungdomliga och ilskna protester. Ett hemmagjort plakat sammanfattade stämningarna:
”Självbestämmande för oss alla – Våra lagar, våra kroppar, våra liv”.

Samtidigt har SNP (Skotska nationalistpartiet) visat sig vara oförmöget att bygga den rörelse som är nödvändig för driva igenom en reformering av könsbekräftelselagen som skulle göra livet enklare för transpersoner, eller för en rörelse som kan vinna verklig självständighet.
Detta skulle kräva en massmobilisering av arbetarklassen – något som ett prokapitalistiskt parti som SNP är ovilligt att göra. SNP har genomfört nedskärningar, och de två huvudsakliga klinikerna för könsbekräftande vård i Glasgow och Edinburgh har båda över 30 månaders köväntetid.
Fackföreningarna har en avgörande roll att spela. Många fack har en ljummen inställning i frågan om transrättigheter – raka motsatsen till vad som behövs. Arbetarrörelsen har en plikt att bekämpa alla former av förtryck och för en fullt ut finansierad sjuk- och hälsovård och offentlig service för att kunna bygga en enad arbetarrörelse mot arbetsköparna och kapitalismen.

Facklig aktiva medlemmar i Socialist Alternative har initierat en modellresolution för fackföreningar som attackerar Toryregeringen både för att den förnekar transpersoner deras rättigheter och rätten till självbestämmande för folk i Skottland. Resolutionen förklarar hur rörelsen bör ta upp dessa frågor, stå upp kraftfullt för demokratiska rättigheter och stödja de protester som äger rum. Den slår också fast hur våra rättigheter inte kommer att vinnas genom vädjanden och appeller till domstolarna och genom rättsväsendet, utan genom kollektivt agerande och kamp för ett nytt samhällssystem.
Resolutionen har på några veckor redan antagits av fyra avdelningar av UNISON (ett av offentligfacken), en lokal TUC-avdelning, en avdelning av utbildningsfacket NEU och Unite Hospitality in Northern Ireland.
Under de kommande veckorna och månaderna behöver vi organisera oss för att bygga en massarbetarklassrörelse som trappar upp kampen mot levnadskostnadskrisen och till försvar för demokratiska och nationella rättigheter och mot det kapitalistiska systemet.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!