Regeringen vill försämra miljölagstiftningen

Fullersta kvarn, ett Natura 2000-område där det snart kanske grävs efter mineraler – om gruvälskarna regeringen får som de vill (Foto: CC).

av Raymond Stokki // Artikel i Offensiv

Regeringen vill ändra lagstiftningen om Natura 2000-prövning för att lättare släppa lös kapitalistisk exploatering av metaller och mineraler. Fortsatt uppluckring av skyddet för miljö och klimat är endast till gruvföretagens fördel.

Socialdemokratin fortsätter, med näringsminister Karl-Petter Thor­waldsson i spetsen, att göra allt för att bana fri väg för gruvföretagens plundring av naturresurser. Miljö och klimat må vara retoriska slagträn i sossarnas debatt om den ”gröna” industrin, men sanningen är att miljön kommer långt efter vinstintressen.
Efter att bryta upp lagstiftningen för Cementa och godkännandet av gruvkoncession för Gállok är detta vägen som S kommer att fortsätta på.
En utredning läggs nu fram av regeringen om att ändra lagstiftningen angående ansökningen för gruvetableringar i Natura 2000-områden.
Natura 2000 är ett skydd för områden med naturtyper och/eller arter som behöver skyddas. Flera av dessa områden är hemvist för hotade arter. I Sverige finns drygt 4 000 områden som ingår i Natura 2000.

Verkligt behov av metaller och mineraler är inte regeringens utgångspunkt, den ser bara ekonomisk tillväxt och gröna ord. Upphakningen på nya industrisatsningar är återkommande för Thorwaldsson, oavsett om det gäller kritiska metaller eller ej. Nu handlar det bara om att få till så många nya etableringar som möjligt.
Enligt Thorwaldsson är dagens lagstiftning avskräckande för gruvföretag. Idag ansöks om tillstånd för exploatering i Natura 2000-området samtidigt som ansökan om koncessionstillstånd. Regeringens förslag är att Natura 2000-ansökan ska göras vid ett senare tillfälle då miljöprövningen genomförs.
Regeringen och Thorwaldsson säger att samma regler kommer att gälla, men vara mindre avskräckande. Dock kommer det att underlätta då företagen får skjuts av att ha ett ja i ryggen, och att regeringen fortsätter att pressa på för fler gruvor. Det visar genomskinligt vilken riktning lagändringarna ska ta.

Miljön och människans behov måste vara utgångsläget för utvinning av naturresurser. Så ser det inte ut idag, då kortsiktiga vinster är utgångspunkten. Dagens politik ser till att miljön förstörs, klimatkrisen fördjupas och kulturvärden krossas – men en annan värld är möjlig.
För att ta del av idéer om hur förändringen bör ske eller för att hjälpa till i att förändra systemet istället för klimatet kan du delta i klimatprotester och möten med Rättvisepartiet Socialisterna och ISA i Stockholm den 1-3 juni; följ tidningen Offensiv för närmare information.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!