Region Norrbotten avvecklar vårdnära service mitt under coronapandemin

Kalix sjukhus, där vårdnära service avvecklas, liksom på Sunderby sjukhus (Foto: Anders Alm).

av Liv Shange Moyo // Artikel i Offensiv

Det borde ha varit ett dåligt aprilskämt, men är fakta: styrelsen för Region Norrbotten har beslutat att fortsätta avvecklingen av vårdnära service på Sunderby och Kalix sjukhus, precis när de här jobbens avgörande betydelse blixtbelyses av coronapandemins härjningar.

Nedläggningen av vårdnära service är som Offensiv har rapporterat tidigare en del av nedskärningspaketet på 700 miljoner kronor som regionledningen, bestående av Centerpartiet, Moderaterna och Sjukvårdspartiet, lanserade förra året. 40 tjänster berörs, varav 34 på länets största sjukhus, Sunderbyn, och övriga i Kalix.
Coronavirusets chock mot de redan nedskurna vårdinstitutionerna har tydliggjort det överväldigande behovet av vårdnära service – ”proffs i kök, rengöring och transport”, som Kommunals sektionsordförande Marianne Engberg påpekar för Sveriges Radio.
”Nu om någon gång måste man ju se vilken otrolig betydelse vårdnära service har”, menar hon.

Regionledningen har inte uttalat sig. Det blev Magdalena Lundh, HR-chefen för Division Service, som fick försvara politikernas beslut som hon berättade hade tagits ”trots det rådande läget och trots det stora behov vi har av personal just nu”. Hon betonade att uppsägningarna lär bli få i slutändan då folk omplaceras eller slutar frivilligt, och försvarade avvecklingen som ett ”långsiktigt” beslut. Något annat som är långsiktigt är vårdkrisen och den ökande risken för återkommande och nya pandemier.
Medan politiker världen över har släppt överskottsmål och budgettak för att hantera coronakrisen bjuder Norrbottens regionledning på en uppvisning i en nästan otroligt blind budgetfundamentalism. Det är inte bara en måttlös provokation mot personalen som pressas allt närmare det möjliga på sjukhusgolvet, utan äventyrar även hälsan för alla i samhället.

Det måste bjudas till ett aktivt motstånd från Kommunal och andra fack, med stöd av gräsrotskampanjer från alla som behöver vård. 
Om något har coronakrisen uppenbarat vilka enorma resurser som undanhålls vården, omsorgen och välfärden i allmänhet till förmån för storföretag och -banker – det finns pengar för att ersätta ”effektiviserings”-vansinnet med satsningar efter behoven.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!