Rekordmånga dog på jobbet 2023 – stoppa den mördande vinstjakten

Solidariska byggare kan vittna om den utbredda arbetslivskriminaliteten där fusk och utnyttjande är vardag inom byggbranschen, inte minst för migrantarbetare (Foto: Elin Gauffin).

av Louise Strömbäck // Artikel i Offensiv

Under vecka 50 dog nio personer i eller till följd av arbetsplatsolyckor. Fem dog i hissolyckan på en byggarbetsplats i Stockholm, två dog i separata olyckor på Northvolts batterifabrik i Skellefteå och ytterligare en dog när en grävmaskin gick igenom isen utanför Örnsköldsvik. Det är kulmen på ett mycket mörkt år med en kraftig ökning av dödsfall på arbetsplatsen – hittills (den 19 december) har 62 personer dött i arbetsrelaterade olyckor.

På byggarbetsplatsen Ursviks torn i Sundbyberg i Stockholm den 11 december föll en bygghiss hejdlöst från 20 meters höjd, eller åttonde våningen. I den befann sig fem personer som alla dog när hissen kraschade mot marken. Olyckan skedde på grund av att två sektioner av hisställningen inte var hopbultade, vilket gjorde att ställningen vek sig och hissen lossnade. Det visade en undersökning gjord av hissens tillverkare. Åklagarmyndigheten utreder händelsen som grovt arbetsmiljöbrott och framkallande av fara för annan, och händelsen utreds även av Statens haverikommission.
Det har visat sig finnas flera allvarliga felaktigheter avseende de döda arbetarna. Två av dem, två ukrainska män, saknade ID06 – ett ID-kort som används på byggarbetsplatser för att kunna bevisa vem som befinner sig på arbetsplatsen, med syftet att försvåra arbetslivskriminalitet. Alla arbetsplatser som har tecknat kollektivavtal med Byggnadsarbetareförbundet ska ha ID06.
De två männen saknade dessutom skriftliga anställningskontrakt, utan hade istället muntliga kontrakt och provanställningar.

Det sker enormt mycket arbetslivskriminalitet inom byggbranschen, och det är inte alls ovanligt att migrantarbetare blir utnyttjade av företagen inom branschen. Facket Solidariska byggare, som är en del av SAC, har många medlemmar som är migrantarbetare. De har bland annat genomfört blockader av arbetsplatser för att kräva uteblivna löner som de också har vunnit.
Solidariska byggare kan vittna om den utbredda arbetslivskriminaliteten där fusk och utnyttjande är vardag inom byggbranschen, inte minst för migrantarbetare.
Att det då framkommer att anställda har saknat både ID06 och anställningskontrakt är mycket illa, och man vet nu att fyra av de fem som dog i hissolyckan inte var svenska medborgare. De två som saknade ID06 ska ha fått identifiera sig enbart med sina pass, vilket inte alls ger samma säkerhet som ett ID06.

Det har också visat sig att det på arbetsplatsen i Ursvik finns 119 (!) olika underentreprenörer registrerade. Många av underentreprenörerna är anlitade av andra underentreprenörer, i det här fallet i upp till fyra led.
Den ursprungliga ägaren av projektet, Magnolia Bostad, anlitade företaget Andersson Company som har totalentreprenad, vilket betyder att de har ansvaret för hela bygget och därmed även för arbetsmiljön. Magnolia sålde sedan projektet vidare till företaget CBRE Investment Management.
Andersson Company anställer inte själva några byggnadsarbetare, utan anlitar olika underentreprenörer för olika uppgifter. Som bäst har företaget haft en representant på bygget medan en mängd olika underentreprenörer har jobbat med olika moment.
Bland annat anlitade Andersson Company ett annat företag för att tillhandahålla och montera den bygghiss vars fall tog livet av de fem arbetarna. Hissens tillverkare har kunnat visa att hissen var felaktigt installerad, vilket orsakade olyckan.
Ändå påstår Andersson Companys vd att hissen hade kontrollerats både genom en utomstående besiktning och av egna kontroller. Han påstår även att det faktum att 119 företag verkade på arbetsplatsen inte alls har bidragit till någon försämring av arbetsmiljön eller säkerheten. Byggnadsarbetareförbundet håller nu på att granska alla dessa företag.

Det blir alltmer tydligt hur säkerhet och arbetsmiljö försämras ju fler underentreprenörer som finns på plats. Fler och fler arbetsplatsolyckor sker, och allt fler dör på jobbet. Och det sker samtidigt som man genomför privatiseringar och nedskärningar. Det är mer regel än undantag idag att byggnadsarbeten upphandlas och delas upp i entreprenader precis som i Ursvik. Det innebär per automatik en försämrad säkerhet när en mängd olika bolag utan kommunikation sinsemellan ska utföra olika arbeten på samma plats.
Under samma vecka som hissolyckan inträffade har ytterligare tre arbetare dött, varav två till följd av arbetsplatsolyckor på Northvolts batterifabrik i Skellefteå. Den ena dog under torsdagen efter att ett gaffelstativ fallit på honom och ytterligare en man blev skadad, men överlevde. Den döde var anställd på företaget NCC – en av Northvolts många underentreprenörer. Den man som överlevde är anställd hos en av NCC:s underleverantörer.
Under fredagen dog en annan man till följd av sina skador efter en explosion på Northvolt i november. Det var en renhållningsmaskin som exploderade vid ett utbyte av filter, något som inte borde ha skett.

På Northvolt finns det mängder av underentreprenörer och många av dem saknar kollektivavtal. Det är välkänt att arbetsmiljön på Northvolt inte är acceptabel. Uppförandet av batterifabriken Northvolt har gått mycket fort, och på kort tid har tusentals personer anställts.
För att det ska fungera med säkerhet och arbetsmiljö behövs en ordentlig handlingsplan redan från början, något som definitivt har saknats. Båda dödsfallen på Northvolt utreds som arbetsmiljöbrott av polis och åklagare vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.
Under fredagen dog ytterligare en person i en arbetsplatsolycka, när en grävmaskin gick igenom isen i Solberg utanför Örnsköldsvik. Han hittades först dagen efter, efter en stor sökinsats.
På en vecka har alltså nio personer dött på sin arbetsplats, varav sju fall utreds som arbetsmiljöbrott. Vecka 50 är den hittills värsta veckan på ett år som är det värsta sedan 2008 ur arbetsmiljösynpunkt.

Den 9 september 2021 dog Ousman Badjie i en truckolycka på sin arbetsplats på klädföretaget Na-kd:s lager i Landskrona. Trucken han körde kolliderade med en snedgående järnbalk som går ner i golvet, och han blev klämd. Han dog senare samma dag på sjukhuset, och lämnade en treårig dotter efter sig.
Ousman var anställd av bemanningsföretaget Logent, som var ansvariga för driften på Na-kd:s lager. Redan år 2020 identifierades järnbalken som en säkerhetsrisk, och det beslutades att man skulle sätta dit ett påkörningsskydd, vilket aldrig skedde. Men Logent valde ändå att skylla olyckan på Ousman, och menade att det inte hade någon betydelse att det inte fanns något påkörningsskydd.
Men Arbetsmiljöverket konstaterade omedelbart att företaget inte hade gjort tillräckligt för att förebygga olyckan. Ett enkelt påkörningsskydd hade räckt. Polisens utredning om vållande till annans död konkluderade också att Logent gjort sig skyldiga till arbetsmiljöbrott.
Två år senare, i augusti i år, utfärdade en åklagare vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål ett strafföreläggande om en företagsbot på 3 miljoner kronor mot Logent. Företagsboten innebär att enbart företaget och ingen enskild person döms som ansvarig.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!