Röd Oktober: Studiedagar som gav mersmak

Några av de ungdomar i RS och Unga Socialister som deltog på lördagen (Foto: Vilgot Karlsson).

av Offensiv

Röd oktober, den studiehelg som Rättvisepartiet Socialisterna (RS) anordnade den 17-18 oktober, blev en succé. 

På lördagen handlade det om ”Varifrån kommer rasismen” på förmiddagen och på eftermiddagen om ”Hur kapitalismen färgar konsten”, där det var jättebra diskussioner och analyser kring dessa teman. 
Ungdomskamrater och intresserade från hela landet samlades på zoom och lokalt för att diskutera dessa viktiga frågor, så även på söndagen.
Det brainstormades om kulturkampen, och det hölls en workshop om hur socialister kampanjar på gator och torg, vilket gav mersmak för söndagen.

På söndagen var de två huvudtemana ”Den fackliga kampen hösten 2020” och ”Vad är staten?”. 
Det började då med diskussioner om den fackliga kampen: om den kommande avtalsrörelsen, striden för att försvara LAS, hur man bygger gräsrotsopposition på sin arbetsplats, med mera.
Tonvikt lades på att facklig kamp lönar sig, behovet av att man organiserar sig på sina arbetsplatser, att det nu finns stora förutsättningar för att bygga stöd för kravet på politisk strejk till försvar av LAS, med mera. 
En workshop om tidningen Offensivs roll och vikt i dessa tider hölls sedan. Det behövs en motpol till den borgerliga median och vi vill nå ut med våra analyser, kamprapporter och perspektiv till fler. Med detta lanserades även årets prenumerationskampanj.

Avslutningsvis hölls det om ”Vad är staten?”, vars hårda kärna stärks och dess mjukare delar försvagas allt mer under coronakrisen. 
En stark insamlingsappell hölls också som gav över 14 000 kronor till RS och Offensivs ekonomikampanj. Totalt deltog ca 70 personer från hela landet. 
Hela helgen gav RS medlemmar och intresserade en viktig injektion av marxistisk teori, hur man bygger framgångsrika kamprörelser i såväl fack som bostadsområden, arbetsplatser och skolor, och nödvändig skolning i socialismens grunder. 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!