RS/ISA:s stormöte: Svaret är socialism

Ett fantastiskt möte med RS och ISA avslutade veckan av intensivt kampanjande (Foto: Natalia Medina).

av Andy Moxley, International Socialist Alternative (ISA) // Artikel i Offensiv

Fredagen den 3 juni samlades över 70 personer till det internationella stormöte som arrangerades av International Socialist Alternative (ISA) och Rättvisepartiet Socialisterna (RS). Detta var kulmen på en veckas aktivitet kring FN:s klimattoppmöte ”Stockholm+50: en hälsosam planet för allas välstånd – vårt ansvar, vår möjlighet”, ett 50-årigt ”firande” av FN:s första klimattoppmöte 1972.

Ett tema för mötet var att Stockholm+50 kunde ha fått det mer passande namnet ”50 år av misslyckande”. Arbetare och ungdomar från flera länder lyssnade till en rad talare som talade om hur FN:s och kapitalistiska regeringars ”bla bla bla” inte leder någonvart, utan att vi behöver bryta med deras årtionden av misslyckade löften, deras koppling till det kapitalistiska vinstsystemet och behovet av en socialistisk värld för att rädda människor och planeten.
Mötet leddes av Natalia Medina, heltidsorganisatör för RS i Stockholm. När hon öppnade mötet identifierade hon hyckleriet hos den svenska regeringen som är värd för Stockholm+50. Av alla de miljömål som Sverige har satt upp sedan 1972 har 75 procent inte uppnåtts.

Mötets första talare var Katja Raetz, facklig representant och sjuksköterska, som har spelat en aktiv roll för att lyfta fram behovet av att fackföreningarna tar ledningen i kampen för att stoppa klimatkrisen. Alla förändringar måste komma från en kamp underifrån och att fackföreningarna har en nyckelroll att spela i en sådan rörelse.
Hon avslutade med ett citat från den store socialistiske tänkaren Karl Marx om att ”all facklig kamp är politisk kamp” och att klimatkrisen bara gör detta ännu mer akut.
Den andra talaren var Raymond Stokki. Raymond är lärare, urfolksaktivist och kämpar mot gruvdrift och avskogning i norra Sverige. Raymond fokuserade på den svenska statens och de stora skogs- och gruvbolagens ”greenwashing” och deras roll i den rasistiska exploateringen av ursprungsfolk och mark. Han påpekade att exploatering av naturresurser under kapitalismens profithungriga system aldrig kommer att vara ”grönt”.

Myriam Poizot från Socialist Party (ISA Irland) tog upp om behovet av att koppla samman kampen för klimatet med kampen mot rasism, sexism och exploatering av arbetarklassen. Hon nämnde strider som bryter ut i olika länder runt om i världen mot kapitalismens förtryck, från Black Lives Matter i USA till upproret mot de höga priserna i Sri Lanka.
Hon talade också om den roll som ISA har spelat för att vinna segrar i dessa frågor, från kampanjen mot marknadshyror i Sverige till minimilönen på 15 dollar i timmen i USA och den framgångsrika kampen för att legalisera abort i Irland.
Mattias Bernhardsson, etta på RS Haninges kommunvalsedel och ledande aktivist för skogsskydd, talade om den svenska regeringens lögner, särskilt när det gäller ”biobränsle”, samt Socialdemokraternas och Miljöpartiets delaktighet i att upprätthålla denna lögn.
Med den nuvarande avverkningstakten kommer det till exempel inte att finnas några skogar kvar år 2050 utöver de skogar som redan är lagligt skyddade.

Boel Bernmark, gymnasieelev och aktiv i Unga Socialister, påpekade hur imperialistiska krig under kapitalismen påskyndar förstörelsen av planeten. Den amerikanska militären har till exempel större utsläpp än vissa länder och har producerat mer än 1,2 miljarder ton växthusgaser sedan 2001.
Boel avslutade med behovet av samarbete mellan antikrigsrörelsen, klimatrörelsen och arbetarrörelsen för att bekämpa krig, miljöförstöring och imperialism.
Arne Muller, miljöjournalist och aktivist, konstaterade att ”jakten på vinst står nästan alltid i motsättning till klimatomställningen och en hållbar utveckling”. Han framhöll att den politik som den svenska regeringen för i sin ”gröna omställning” faktiskt kräver MER konsumtion av naturresurser genom bland annat energi.
Löften om ny hållbar energi som batterier kräver ytterligare exploatering av ohållbara resurser och expansion av gruvmetoder.

Vår rörelse är ostoppbar, en socialistisk värld är möjlig!

Yaara Cliff från Socialist Alternative (ISA i England, Wales och Skottland) talade om ISA:s klimataktivism runt om i världen – från Israel/Palestina till Europa och Latinamerika. Hon konstaterade att eftersom klimatkrisen är ett internationellt fenomen måste det finnas en global kamp och att det kräver en kamp mot systemet till förmån för ett demokratiskt socialistiskt system.
Hon berättade om ISA:s historia av insatser i internationella protester kring klimatet, bland annat vid COP26-mötet i Glasgow i höstas, och uppmanade publiken att ”om ni är trötta på domedagsscrolla på era telefoner och de kapitalistiska regeringarnas bla bla bla, gå med i International Socialist Alternative!”.
Stormötet sammanfattades av Jonas Brännberg, kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna i Luleå. Jonas pratade om hur talarna alla hade gemensamma trådar som pekade på kapitalismens multipla kriser i allmänhet, behovet av ett samhälle som prioriterar mänskliga behov och den svenska och andra regeringars misslyckande med att konfrontera klimatkatastrofens omfattning.
Jonas avslutade med en medryckande uppmaning om att ansluta sig till RS och ISA med parollen ”Vår rörelse är ostoppbar, en socialistisk värld är möjlig!”.

Stormötet innehöll också ett musikaliskt framträdande av Shamiram Adam. Efteråt stannade folk kvar för informella diskussioner om mötet och dess innehåll. Många av dessa gick med i RS, tog en prenumeration på Offensiv eller uttryckte på annat sätt intresse för socialistiska idéer och för att engagera sig för att bygga upp en socialistisk flygel inom klimatrörelsen.
Vårt möte blev en succé som avslutade en lysande vecka med att föra in idéerna om klasskamp och behovet av en socialistisk värld för att stoppa det kapitalistiska vinstsystemets förstörelse av planeten.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!