Ryssland: ”Stora miljöprotester”

av Lars Bjersing // Artikel i Offensiv

Oleg Knyazev från RS systerparti i Ryssland, Socialistiskt Alternativ, berättade om situationen i landet (Foto: Lars Bjersing).

En av de internationella kamraterna som gästade RS sommarläger den 8-11 augusti var Oleg Knyazev. Offensiv pratade med honom om situationen i Ryssland och CWI:s framtid i landet.

Hur känner Socialistiskt Alternativ (CWI Ryssland) om framtiden med CWI?
– Efter de debatter som varit den senaste tiden har vi nu en chans att förbättra vårt program och att dra politiska lärdomar. Det är en bra idé att ordna en internationell kvinnobyrå och att samordna internationella klimatprotester i september, med goda chanser att nu stärka sammanhållningen. 

Hur är då klimatprotesterna i Ryssland?
– Många ungdomsrörelser är engagerade i miljö- och klimatfrågor. FridaysForFuture existerar, men är inte lika stor som i andra länder. 
– Stora miljöprotester förekommer på flera platser i Ryssland. Bland annat mot försök att exportera Moskvas sopor från deras överfulla soptippar till andra regioner. I Arkangelsk-regionen har bråk pågått i månader och försöken att blockera soptipparna har lockat aktivister från stora delar av Ryssland. 
– Under sommaren brann arealer större än Belgien i de sibiriska skogarna. Orsaken till detta är en lag som för några år sedan flyttade ansvaret för säkerheten i skogarna från ryska staten till skogsägarna, vilka har slarvat med brandstyrkor och säkerheten. Rök och aska har spritt sig så långt att floden Volga numera luktar rök.

Vilka andra frågor samlar folket i Ryssland?
– Stödet för Putin sjunker med reformer av bland annat pensionsålder och även demokratiska problem lyfts av befolkningen.
– Massprotester bröt ut i Moskva över Duma-valet. I det valet vägrade valkommissionen att registrera alla fristående kandidater, vilket ledde till massmöten med 20 000 deltagare. Krav på att registrera alla kandidater lyftes, men valkommissionen stod på sig och därefter drogs demonstrationstillståndet in. Medborgare började ändå dyka upp för spontana protester och under två veckor samlades runt 5 000-10 000 demonstranter för att begära registrering av kandidaterna. 

– Under samma period arresterades ungefär 2 000 demonstranter samt alla fristående kandidater, där flera anklagades för civil olydnad och brott mot demonstrationslagarna. Under de fredliga demonstrationerna begick polisen stora övergrepp, många blev misshandlade och fängslade eller bötfällda. Efter oroligheterna gav staden tillåtelse till demonstrationer igen och runt 47 000 deltog i helgen. Dessutom har de spontana demonstrationerna fortsatt. Liknande protester genomfördes vid valen i St. Petersburg.
– Andra stora protester kom till emot utbytet av land mellan Ingusjien och Tjetjenien. Folket protesterade emot utbytet och fick stöd av polisen. Statlig polis kallades in och bråk uppstod mellan lokal och statlig polis. 

Vilka chanser finns det för partiet att växa i Ryssland?
– Putins regim ger bra läge att rekrytera, då missnöjet med Putin är stort. Rekord i demonstrationer har slagits de senaste åren och de flesta av deltagarna är unga. Vår uppgift är att ta tillvara ungdomen och lära dem om vår taktik och våra verktyg. Det är viktigt att visa att Rysslands bästa framtid är med socialism. 
– Korruptionen på hög nivå ledde till stora protester 2017; oligarkerna har så mycket pengar att de kan köpa sig makt och inflytande. För att ta ifrån dem den möjligheten behövs arbetarstyrda företag och gemensamma banker. Den frågan lockar många.

Har du nu efter lägret något budskap till kamraterna?
– För Ryssland är internationalen jätteviktig; det är viktigt med internationellt stöd och solidaritet. När en kamrat arresterades för inblandning i en antifascistisk demonstration i år riskerade han fängelsestraff. Tack vare internationell solidaritet, bland annat klagomål och protestbrev från irländska kamrater i parlamentet och protester utanför ryska ambassader, blev kamraten frisläppt. 
– Den ryska kampen är en del av den internationella kampen och arbetarnas grundläggande intressen är samma i alla länder. 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!