Protester mot det turkiska krigshotet – stöd kurdernas kamp

av Johan Sand // Artikel i Offensiv

Ett par hundra demonstrerade i Stockholm mot Turkiets vapenskrammel (Foto: Johan Sand).

Lördagen den 10 augusti hölls demonstrationer i flera städer i såväl Sverige som flera andra europeiska länder mot en förestående turkisk attack mot det kurdiska området i norra Syrien. I Stockholm deltog ett hundratal i demonstrationståget. 

Turkiets president Erdoğan har sagt att blod ska flyta i norra Syrien, och förhandlar med USA – som har trupper där – om att inrätta en ”säkerhetszon”, det vill säga att ockupera ett område 25 km söderut från den turkiska gränsen. Sedan tidigare ockuperar Turkiet distriktet Afrin och ett område runt gränsstaden Jarablus. När Afrindistriktet intogs ägde omfattande bombning och artilleribeskjutning rum, och tusentals civila drevs på flykt.
Demonstrationen i Stockholm ägde rum samordnat med liknande aktioner i Göteborg, Malmö och Örebro, men också i Danmark, Frankrike, Nederländerna, Österrike, Tyskland och Belgien. 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!