S blandar bort korten med ”egen” folkomröstning

av RS Luleå

Kampen för att rädda skolorna i Luleå kommun kommer fortsätta. Över 6 100 har skrivit under uppropet om folkomröstning (Foto: Liv Shange Moyo).

Kampen mot centralisering, stordrift och nedläggningar i skola/förskola pressar kommunledningen i Luleå till nya desperata utspel. Efter att Hela Kommunen Ska Leva och Läras (HKSLOL) namninsamling för en folkomröstning har rivstartat har kommunalrådet Niklas Nordström (S) gått ut med att S planerar förekomma folkinitiativet med en egen folkomröstning, som de kan styra innehållet i.

Utspelet kom till efter att S-ledningen insett att S+M saknar tillräckligt stöd i fullmäktige för att stoppa HKSLOL:s folkinitiativ (två tredjedelar av kommunfullmäktige kan stoppa ett folkinitiativ för folkomröstning). Dessutom finns en otrolig entusiasm kring namninsamlingen, som på tre veckor samlat in hälften av de 6 100 namn som behövs.
– På valdagen stod många i närheten av vallokalerna och fick massor med namn. En kvinna cyklade runt i Råneå och frågade alla hon stötte på om de kunde skriva på. En pensionär i Vitå cyklar runt i bygden och knackar dörr. Engagemanget är enormt, berättar Jonas Brännberg, RS-medlem som är engerad i HKSLOL:s samordningsgrupp.

Socialdemokraterna, starkt uppbackade av höga kommunala chefer, driver nu linjen att en folkomröstning ska handla om att antingen genomföra S nedskärningspolitik eller en skattehöjning. 
”Om inte vår policy angående det fortsatta budgetarbetet och effektiviseringarna i kommande år – som en majoritet av fullmäktige ställde sig bakom i mars – är gällande, då är det skattehöjningar som gäller istället. Därför måste den konsekvensen också tydliggöras i en folkomröstning”, sade Niklas Nordström i NSD den 23 maj.
– Socialdemokraternas utspel är ett försök att blanda bort korten, samtidigt som de snabbt vill få bort frågan från dagordningen och undvika att bli pressade av folkinitiativets tusentals namn. De är rädda för att rörelsen blir ännu starkare och inspirerar andra, till exempel pedagoger och personal i äldreomsorgen. Hur oseriöst deras utspel om folkomröstning är visas tydligt av att de inte ens är beredda att pausa nedläggningsprocessen i väntan på ett resultat av en folkomröstning, säger Liv Shange Moyo, Rättvisepartiet Socialisternas gruppledare i kommunfullmäktige. 

HKSLOL:s folkinitiativ innebär att man vill folkomrösta om man ska fortsätta med S centralisering och stordriftsplaner, eller om man istället ska göra en ny utvecklingsplan för skola/förskola, baserat på utkomsten av en omfattande dialog med personal, elever och föräldrar. 
– Tusentals människor har skrivit på till stöd för detta och vi kan och kommer inte avvika från det. Vill S ha en folkomröstning om något annat får de väl ha det, men inte med HKSLOL:s stöd, säger Jonas Brännberg.
Kommunledningen argumentation blir allt mer motsägelsefull. Nu säger Nordström att en folkomröstning måste handla om skattehöjningar och hela välfärdspolitiken. För någon vecka sedan sa samma parti att skolnedläggningarna var en ren skolfråga (utan koppling till exempelvis landsbygdsutveckling), som kunde beslutas av Barn och utbildningsnämnden utan att ens diskuteras i kommunfullmäktige.
Tidigare sades att stordriftsprojektet Framtidens Skola var en satsning som ”får kosta”, nu sägs att samma sak måste genomföras för att spara pengar. 

– De säger helt emot sig själva och vänder och vrider argumenten för vad som passar dem för stunden. Inga folkomröstningar anger hur saker ska finansieras. Se bara på kärnkraftsomröstningen, om högertrafiken eller Brexit. Allt kostar pengar, men det innebär inte att det är del av den fråga som ställs i en folkomröstning. Dessutom är nedläggningar, neddragningar, centralisering och stordrift inga ”besparingar” för samhället: kostnader är enorma i form av barn och personal som far illa, avvecklad landsbygd, klimatutsläpp, ökad ojämställdhet med mera, säger Jonas Brännberg.
– S-ledningen vill framställa deras politik eller stora kommunala skattehöjningar som de enda alternativen. RS budget visar att det inte är sant: vi kan både omfördela från politikerlöner, partistöd, PR-jippon och smörjandet av direktörer, samtidigt som vi kämpar för mer resurser till kommunerna för en skola för alla, bra äldreomsorg och så vidare. Till och med högerstyrda Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) säger nu att kommunerna måste få större tillskott från staten till välfärden, säger Liv Shange Moyo. 
– Bästa svaret på Nordströms utspel är att bygga skol- och förskolerörelsen ännu starkare: vi behöver engagera ännu fler mot de nedskärningar som hotar alla barn och alla delar av kommunen. En folkomröstning behöver kombineras med andra protester som till exempel strejker, säger Jonas Brännberg.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!