Samlingslokal hotas i Bergsjön: ”Det är som en smäll på käften”

Kulturskola, föräldragrupper med mera hotas när Familjebostäder vill ta över kontrollen av lokalen.

av Britt-Marie Björklund & Pamela Möller-Ajani // Artikel i Offensiv

Den kommunala bostadsjätten Familjebostäder hotar att frånta hyresgäster i Bergsjön, Göteborg deras samlingslokal Simhopparen, vilket innebär att en verksamhet som bedrivs i samarbete mellan den lokala hyresgästföreningen, läxhjälpen, föräldra­grupper, kulturskolan med flera inte kan fortsätta.

Det är en verksamhet som ger barnen och unga en framtidstro, ett hopp om en bättre framtid och att man kan bli något även om man växer upp i förorten. 
Det är en trygg plats och en lugn miljö att vistas i. Där man har förebilder som tror på barnen, där de kan studera, spela biljard, tv-spel eller bordtennis, och där man tar egna beslut. Man lockas inte in i kriminalitet eller andra destruktiva handlingar.

Vi har pratat med den lokala Hyresgästföreningens ordförande och initiativtagare till verksamheterna, Mahmod El Haj:
– Det som händer är att den relationen man har byggt upp med familjerna och barnen inte blir samma sak med fastighetsägaren. För oss hyresrättsinnehavare är det som en smäll på käften istället för uppskattning och tacksamhet, säger Mahmod El Haj och fortsätter: 
– All tid, kraft och engagemang man har lagt ner ideellt känns inte uppskattat. Förtroendet försvinner. Det är redan många av hyresgästerna som är missnöjda – räcker det inte med att de höjer hyran?

Mahmod El Haj.

Att det inte är en slump att bostadsjätten vill åt denna verksamhet kan man ana då kommunen vill införa den illa beryktade Gårdstensmodellen i området. Det är en modell som bygger på kontroll och övervakning av både hyresgäster och Bergsjön som område, som är klassat som ett särskilt utsatt område av både polis och kommunen.
Det läggs miljoner på olika projekt för att stävja och minska brottsligheten. Om detta säger Mahmod El Haj:
– De lägger miljonbelopp för att lösa problem i utsatta områden med olika projekt, medan vi här har kommit fram till en lösning helt utan kostnad för att nästa generation ska få leva i en trygg miljö.

Bergsjön är ett trångbott och ett socioekonomiskt utsatt område. Verksamheterna fungerar utmärkt, betygen stiger och glädjen känns när man går över gårdarna. Då lägger bostadsjätten ut ett filmklipp på sin hemsida, där de skryter om bland annat läxhjälpen och där man har intervjuat hyresrättsinnehavare. 
Vad man inte berättade var att denna lokal nu hotas och att verksamheten inte kan fortsätta.
– När man inte blir uppskattad för sitt engagemang och all den tid man lagt ner ideellt vill man bara lämna allt. Man försöker ge tillbaka till samhället och detta är tacken man får, så känner man lite. Vi hade idéer och planer på samarbete där man rustar upp lokalen för att utöka med ännu fler samarbeten med till exempel ABF för att starta olika studiecirklar för hyresgästerna, allt för att bygga broar mellan de som bor här, berättar Mahmod El Haj.

Det finns inga tecken på att kampen är över, utan den kommer att fortsätta. En gräsrotsrörelse kan man inte stoppa; detta är en kamp mellan kapitalismens makthavare och arbetarklassen, hyresgäster i förorten. 
Mahmod El Haj berättar att man kan gå in på denna länk för att följa utvecklingen och stödja kampen. 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!