Samma lögner går igen från HGF-toppen

Ordförande Marie Linder och HGF-topparna kritiseras från alla håll. Därför har de skickat ut en 70-sidig rapport om den tidigare regionordförande Kristofer Lundberg i hopp om att vända bort fokus från ledningen (Foto: Wikimedia Commons).

av Carlos Gutierrez // Artikel i Offensiv

Det pågår en period av årsmöten inom Hyresgästföreningen samtidigt som kampen mot marknadshyra trappas upp och tre veckor återstår inför den landsomfattande protestdagen den 18 april. Samtidigt har den interna kritiken mot förbundsledningen tagit ny fart med anklagelser om att se mellan fingrarna med allvarliga händelser med maktmissbruk, rasism och sexism, och medlemmar och förtroendevalda kritiserar höga löner och arvoden i toppen.

Kritiken mot Hyresgästföreningen har varit omfattande både bland de som har lämnat föreningen och de som fortsätter att vara verksamma i eller arbeta inom den. Kritiken i media har besvarats med tystnad; förbunds- och regionkontoren har vägrat svara på medias frågor.
I den situationen har Hyresgästföreningens förbundsordförande istället valt att skicka ut en 70-sidig rapport om den tidigare regionordförande Kristofer Lundberg i hopp om att vända bort fokus från ledningen.
I ett internt mejl som har gått ut till anställda står det:
”Förbundskontorets pressavdelning  har sedan ett par dagar tillbaka återigen haft kontakt med journalisten på GT/Expressen (…) För att sprida lite mer klarhet i frågorna tog vår förbundsordförande Marie Linder ett beslut om att dela med sig av orsakerna till att Kristofer Lundberg uteslöts. (…) Vi hoppas givetvis att det ger en mer nyanserad bild av situationen i vår region”.

”GT kan nu avslöja sanningen bakom den förre regionordföranden Kristofer Lundbergs uteslutning. I en omfattande advokatutredning framkommer hur Lundberg och en annan förtroendevald person beställt dyra annonser.” skriver GT.
– I politiska motsättningar mellan folkrörelsen och byråkratin beställer förbundsledningen ekonomiskt kostsamma  ”utredningar” och använder advokatfirmor för medlemmarnas pengar. Expressen köper förbundets sanning, kommenterar Kristofer Lundberg och fortsätter:
– De använder en konversation där Hyresgästföreningen Angered beställt annonser som bevis för annonser vi inte beställt. Sant är att några annonser mot marknadshyra är köpt samt annonser till demonstration mot ombildningar. Men de annonser som har byggt upp ett underskott i Angeredsföreningen har föreningen inte beställt.

Vad som inte framgår i artikeln är att Kristofer Lundberg inte heller ansvarat för räkningar, utan det görs från regionkontoret. Ingen fråga är ställd varför tjänstemännen på regionkontoret under regionchef Pedram Kouchakpour har betalat annonserna utan att slå larm till ordförande eller varför betalningar fortsatt i tre månader efter att det slagits larm.
Den utredning som GT/Expressen har fått av Marie Linder är hemligstämplad för de anklagade och rörelsens medlemmar, och släpps av Hyresgästföreningen lagom inför protesterna mot marknadshyra i ett försök att begränsa protester och rädda regeringen. 
Förbundsledningen vill inte diskutera höga arvoden, chefernas höga löner, sexismen och rasismen inom rörelsen, samt att förbundet hela tiden motarbetat de landsomfattande protester som nu sker mot den socialdemokratiska regeringen och de som vill införa marknadshyra.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!