Sänk hyrorna!

Allt fler organisationer sluter upp bakom det växande kravet på sänkta hyror i årets hyresförhandlingar (Foto: Natalia Medina).

av Elin Gauffin // Artikel i Offensiv

Nu har 30 organisationer ställt sig bakom uppropet med kravet på sänkt hyra i Stockholm i årets hyresförhandlingar. De största är Hyresgästföreningarna Södermalm, Norrmalm och Östermalm. 18 aprilkommittén reser samma krav i en mediakampanj för hela landet. 

Enligt uppgift står parterna långt ifrån varandra i förhandlingarna. Uppropet som LH Rönnbärsgården har startat pekar på det absurda i att just hyresgäster inte har fått några lättnader under denna coronakris, samtidigt som hyresgäster redan har högre boendekostnader än andra, men lägre inkomster än boende i andra bostadsformer. 
Det finns ett stort behov av ytterligare spridning för uppropet som vänder sig direkt till förhandlarna i bostadsföretagen och ansvariga politiker. Pressen måste öka. Uppropet hittas på: ronnbarsgarden.wordpress.com

Sveriges största Lokala Hyresgästförening har skrivit under. Det är Kristallkon i Solberga. Ordförande Gunilla Roxby Cromvall berättar:
– Vi är så upprörda på att de allmännyttiga bolagen har gjort klart att de inte tänker ta någon som helst hänsyn till att hyresgästerna också drabbas mer av corona än andra grupper. Och speciellt här i Stockholm där de har samordnat sig och kommit överens om att de högsta hyreshöjningarna ska ligga. Det är till exempel 18,4 procent som har varit korttidspermitterade här. Tänk också på att allmännyttan har ett överskott i år eftersom hyreshöjningarna blev större och utgifterna lägre än vad de själva ens räknade med. Stockholmshem har 475 miljoner mer än budgeterat. 
Gunilla berättar också med stolthet om allt som deras LH med 1 570 lägenheter åstadkommer. De har bland annat fått en hundgård upprustad och fått bolaget att hyra ut till ett kafé på torget. Framför allt tvingas de agera mot den hänsynslösa förtätningen.

Linjalen har alltid varit en kämpande hyresgästförening.

Eva Fee är ordförande för LH Linjalen:
– Styrelsen har skrivit under. Nu lägger vi upp den på hemsidan för att få alla hyresgäster att också skriva under och delta i spridningen. Linjalen har alltid varit en kämpande hyresgästförening. 
– Vi är nu inne på tionde året av strid mot staden och Stockholmshem angående omdaningen av Rosenlundsparken. Det har varit tre år av byggnadsbuller då ett ICA Maxi har byggts i vårt garage – något som vi inte har fått någon kompensation för. Vi har inte jättehöga hyror nu, men vi är väldigt rädda för vad som kommer. Det bor många pensionärer i husen nu som redan idag har inneboende för att ha råd. Vi tror att de kommer gå vidare med att renovera lägenheterna efter att de är klara med parken och området. Redan idag renoveras och chockhöjs hyran mellan hyresgäster (när en lägenhet byter hyresgäst).
– Hyresgästerna är oerhört missnöjda med Stockholmshem. Nu väntar vi på ett genmäle i tidningen Mitti där ordförande för bolaget, liberalen Björn Ljung, kallar Linjalen för en skamfläck för staden. 

Flera av organisationerna som har skrivit under uppropet Vi kräver sänkta hyror är inte klassiska hyresgästorganisationer, men organiserar så klart hyresgäster. En är Svensk-Chilenska Vänskapsföreningen. Lorena Diaz Pohl berättar:
– Mycket av det som händer i Chile är relevant för oss i Sverige. Chile är sönderprivatiserat. Till och med vattnet och luften. Alla bostäder är privatiserade och hyresgäster kan bara hyra av privata hyresvärdar till höga hyror. De tvingas lägga en tredjedel av sina inkomster på hyran. Hyresgäster har inga rättigheter, kan bli vräkta hur som helst och har ingen hyresgästförening.
Till sist pratar vi om en kommun i Santiago som går mot strömmen och bestämt sig för att bygga upp en allmännytta. Ett ämne som Offensiv kanske återkommer till.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!