Sara Rogel frisläppt – en seger i kampen mot abortförbud

El Salvador är ett av fyra latinamerikanska länder där abort är totalförbjudet, även vid våldtäktsfall och där kvinnans liv är i fara (Foto: CC).

av Louise Strömbäck // Artikel i Offensiv

En kvinna i El Salvador som dömdes till 30 års fängelse för mord efter ett missfall har släppts efter 9 år. Detta välkomnas av kvinnorättsgrupper som en seger i kampen mot landets totala abortförbud. Fortfarande är många kvinnor fängslade för mord efter att ha begått illegala aborter eller fått missfall som de inte kunnat kontrollera.

El Salvador är ett av fyra latinamerikanska länder där abort är totalförbjudet, även vid våldtäktsfall och där kvinnans liv är i fara. De andra länderna är Nicaragua, Honduras och Dominikanska Republiken, länder där den katolska kyrkan är mycket stark och därmed har stor påverkan över ländernas politik.
I El Salvador har ett antal kvinnor dömts till fängelse för mord efter att de fått missfall eller dödfödda barn. En av dem är 28-åriga Sara Rogel, som i oktober 2012 dömdes till 30 års fängelse efter att hon sökt vård på sjukhus. Hon hade skador efter att ha ramlat i hemmet, vilket ledde till att hennes graviditet avbröts.

Saras straff ändrades senare till 10 år, men den 7 juni i år efter nästan 9 års fängelse släpptes hon. Sara Rogel är inte den enda; enligt en kampanjgrupp som förespråkar abort sitter minst 16 andra kvinnor fängslade i El Salvador på grund av liknande omständigheter.
Men de senaste åren har flera dömda kvinnor frikänts efter att deras fall granskats på nytt. I dessa fall har domstolarna använt humanitära skäl som orsak, baserat på kvinnornas sociala, ekonomiska och personliga situation. I själva verket handlar det med största sannolikhet om att kampen för kvinnors rättigheter har satt press på myndigheterna, vilket gett resultat.

Kampen för kvinnors rätt till sina egna kroppar är oerhört viktig, särskilt i länder som El Salvador där patriarkatet och den katolska kyrkan är så pass starka. Att Sara Rogel och andra friats är en viktig seger, och nu är det viktigt att fortsätta ställa krav på att alla kvinnor som fängslats efter missfall eller illegala aborter omedelbart ska friges.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!