SCA:s varselchock i Sundsvall

Som en blixt från klar himmel kom beskedet att 710 varslas på pappersfabriken Ortviken, då företaget inte ”får tillräcklig lönsamhet” ur produktionen (Foto: Henrik Sendelbach / Wikimedia commons).

av Stefan Lundqvist // Artikel i Offensiv

Onsdagen den 26 augusti chockades Sundsvall. På en hastigt inkallad presskonferens meddelade SCA:s vd Ulf Larsson krasst att SCA:s stora pappersfabrik Ortviken i Sundsvall lägger ned hela sin tillverkning av tryckpapper och att den ska genomföras under det närmaste halvåret. 800 jobb ”berörs”.

Det ljumma ordvalet ”berörs” skruvas snart över till vad som visar sig vara rena ”kallduschen”. Nästan alla, 710 av de 800 anställda, varslas om avsked. SCA förklarar sitt beslut med att efterfrågan på tidningspapper har sjunkit och fortsätter att sjunka dramatiskt i den digitala värld vi lever i. 
Ortviken har fått köra pappers­maskinerna på ”halv maskin” och ser inte längre att bolaget ”får tillräcklig lönsamhet” ur produktionen. Dock finns det en stor efterfrågan på material till förpackningsindustrin, kartong och emballage. 
För att tjäna profiter på detta sug vill nu SCA ställa om Ortviken till att göra kemitermomekanisk massa, så kallad CTMP. Att ta fram massa är enklare och vd Larsson säger att SCA behöver högst 100 arbetare till tillverkningen av CTMP.

En knapp mil norr om Ortvikensfabriken ligger SCA:s fabrik Östrand som också producerar CTMP-massa. SCA är välmående och har gjort rekordinvesteringar på flera miljarder i Östrandsfabriken, men också i Ortvikenfabriken. 
Mellan Ortviken, Korsta och Tunadal pågår nu bygget av Sundsvalls Logistikpark, ett kilometerutsträckt, jättelikt transportnav vid havet med ny hamn och en massiv tillgång för containerhantering. Med alla dessa färska investeringar och framtidsplaner på linsen kom beskedet om nedläggning för de flesta sundsvallsbor som en blixt från klarblå himmel.

Pappersarbetarna på Ortviken kommenterar nedläggningen i media med att de förstod att något kunde hända eftersom de inte längre fick göra lika mycket tryckpapper som förr. Men ett massvarsel såg de inte komma. Det var en chock! 
Många har arbetat på Ortviken sedan de slutade grundskolan och har nu kommit upp i 40-, 50- och 60-årsåldern. Att då hitta ett nytt arbete att försörja sig på blir inte lätt i en tid när arbetslösheten stiger och du inte har någon annan utbildning än att jobba i pappersfabrik. 
Kommun, länsstyrelse och Arbetsförmedlingen meddelar att de bildar samordningsorgan för att hjälpa de som hamnar utanför. 

SCA:s eventuella ansvarstagande är ännu bara tomma ord. Behovet av arbetsmarknadspolitiska åtgärder är akuta. 
Men samtidigt samarbetar regeringen med två nyliberala partier som vill skrota det mesta av arbetsmarknadsutbildning för att istället satsa pengarna på skattesänkningar och nya bidrag till företagen. 
100 jobb kvar och varsel på 710 arbetare ställer nu också de pågående förhandlingarna om LAS (Lagen om anställningsskydd) i blixtbelysning. Vid det bordet sitter även arbetarnas fackförbund Pappers, och på Ortvikensfabriken blir frågan konkret in på bara skinnet. Ska arbetsköparna få fria händer att välja vilka 100 som ska jobba kvar och vilka 700 som får gå?

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!