SD framåt i Skåne – V ökar i Lund och Malmö

Att SD går framåt i de flesta skånska kommuner är en varning och ett hot (Foto: Valmyndigheten).

av Anders Wemmert // Artikel i Offensiv

Sverigedemokraterna fick över 30 procent i nio kommuner i Skåne. Men i Malmö och Lund fick Vänsterpartiet 13 respektive 11 procent.

I valet 2018 fick många skånska kommuner en blåbrun majoritet bestående av Moderater och Sverigedemokrater som tog över styret, ibland tillsammans med något lokalt missnöjesparti. Samtidigt gick både S och V tillbaka. M och SD, som har spelat på rasism och främlingsfientlighet och skyllt alla orättvisor på invandrare (läs muslimer) och kriminella gäng, vädrade morgonluft.
Även om inte alla röster är färdigräknade när detta skrivs verkar den blåbruna tendensen hålla i sig och förstärkas, med några få undantag.
En genomgång av det preliminära valresultatet i Skåne visar att SD i riksdagsvalet har fått fler röster i alla skånska kommuner utom en, Malmö, jämfört med valet 2018. I flera kommuner har SD fått över 40 procent av rösterna i riksdagsvalet.
Sett till hela Skåne, som är indelat i tre valdistrikt, fick SD cirka 30 procent av rösterna. Om man räknar in M:s röster har dessa två partier tillsammans nästan 50 procent.

I kommunvalet ser man samma tydliga resultat: det blåbruna blocket går kraftigt framåt. Det finns däremot två kommuner som bryter mot mönstret, Lund och Malmö. I Lund går V framåt med flera procentenheter och får 11 procent av rösterna, och i Malmö får V 13 procent.
I alla andra kommuner i Skåne går SD framåt eller behåller sin röst-andel. I 20 av Skånes 33 kommuner ökar SD, i tre går man något bakåt och i tio behåller man sina mandat. Flest röster, det vill säga över 30 procent av rösterna, har SD fått i 9 kommuner, allra flest i Bjuv och Hörby där man har fått drygt 39 procent.
Om man lägger ihop SD:s och M:s röster får dessa två partier egen majoritet i 14 av de 33 skånska kommunerna. Om man räknar in de kommuner där SD och M har fått sammanlagt mellan 45 och 50 procent av rösterna tillkommer ytterligare 12 kommuner. Totalt har alltså SD och M egen eller nästan egen majoritet i 26 av 33 skånska kommuner. Det är en skrämmande siffra.
En kommun som sticker ut är Landskrona, där L har fått 38 procent av rösterna på en politik som i mångt och mycket är en kopia av SD. Här har L och SD tillsammans 57 procent av rösterna.

Framgångarna för SD och M i Skåne kräver att kampen mot rasism, högerpolitik och nedskärningar i välfärden samt omfördelningen av resurser till polis och militär måste intensifieras. Det krävs mobilisering och organisering mot högerpolitiken. Det krävs ett nytt socialistiskt arbetarparti.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!