RS Haninge: Valkampanjen – en sporre till fortsatt kamp

Robert Bielecki talade på RS protest mot matprischocken (Foto: Natalia Medina).

av Mattias Bernhardsson // Artikel i Offensiv

I det preliminära valresultatet har Rättvisepartiet Socialisterna fått 1 129 röster i kommunvalet i Haninge: 2,3 procent. Det räcker inte till mandat, men vi fortsätter kampen på gator och torg.

Rättvisepartiet Socialisterna hade en unik valkampanj både politiskt och organisatoriskt.
Politiskt var vi de enda som tog upp om de skenande matpriserna, klassklyftorna, de slavliknande arbetsvillkoren och nedskärningarna i skola och omsorg.
Organisatoriskt hade vi en av de starkaste valkampanjerna: Vi knackade 8 300 dörrar, delade flygblad i 19 000 brevlådor, delade ännu en omgång flygblad i 4 150 brevlådor och vårt 12-sidiga valmanifest i 2 550 brevlådor – utöver de 2 295 valmanifest och tusentals flygblad som sålts och delats ut av valarbetare på gator och torg. Detta har vi gjort själva, utan direktreklam och pengar än små donationer från vanliga arbetare och sympatisörer.
Men vår starka valkampanj räckte inte. Det finns flera faktorer bakom valresultatet:

1. På grund av den odemokratiska 3-procentspärren kommunpolitikerna infört blir inte alla röster lika mycket värda. L och KD fick tre mandat var, drygt 700 röster per mandat, medan våra 1 129 röster inte räckte.

2. Den mest rasistiska och högerinriktade valkampanjen någonsin. De etablerade högerpartierna inklusive Socialdemokraterna förvandlade valkampanjen till en rasistisk gyttja; de tävlade i att spotta ut populistiska krav som på tvångstestning av förskolebarn i förorter för ADHD, språktest för 2-åringar och etniska maxgränser i förorter. Syftet är att misstänkliggöra boende i mångetniska arbetarförorter för problem som politikerna själva har skapat.
Detta hade olika effekter som samtliga var negativa för oss:
A. Fler köpte lögnerna och rycktes med av den populistiska hetsen att sparka nedåt istället för att slå uppåt.
B. De som fruktade att få SD till makten valde mer taktiskt än utifrån sin egen övertygelse. Fler valde S eller V som ett mer ”säkert” val än Rättvisepartiet Socialisterna.

3. Ett mer odemokratiskt val. Köer till röstningen på över en timma drabbade arbetarväljare. Och våra valsedlar saknades på flera ställen trots att vi körde ut dem till alla vallokaler.

Precis som under tidigare valkampanjer och under de senaste fyra åren valde lokaltidningen Mitt i Haninge att inte skriva om oss i detta val heller.
Under valkampanjen har vi haft soppkök och manifestation mot de skenande matpriserna, torgmöten mot rasismen och vi avslöjade hur Haninge kommun tar ockerhyror för uselt barackboende för samhällets mest utsatta. Istället slår tidningen upp att villapriserna sjunker.
Mitt i Haninge har bojkottat att skriva om våra största politiska framgångar. Vi har räddat fritidsgårdar och barnomsorg på obekväm arbetstid, stoppat nedskärningar i förskolan, stoppat halveringen av kommunanställdas friskvårdsersättning samt räddat flera skogar och naturområden från skövling.
Oavsett vilka partier som bildar nytt styre i Haninge väntar mer av samma: nedskärningar, större barngrupper och sämre arbetsvillkor. Nu när etablissemangspartierna har fått rösterna kommer de vara försvunna i fyra år till.

Rättvisepartiet Socialisterna fortsätter bygga motståndet mot högerpolitik och rasism på arbetsplatser och i bostadsområden. Vi fortsätter kampen mot 12-timmarspassen i äldreomsorgen tillsammans med anställda i vår kampanj Nej till slavliknande scheman i Haninges äldreomsorg, vi fortsätter kampen för mindre barngrupper tillsammans med anställda i kampanjen Nej till nedskärningar på Haninges förskolor och vi fortsätter kampen för skogarna med vår kampanj Bevara Haninges skogar, skärgård och kulturlandskap.
Valet bekräftade vårt starka stöd i våra kärnområden. I Jordbro fick vi 8-11 procent i de olika valdistrikten och i vårt bästa valdistrikt i Brandbergen nästan 8 procent. Vi har värvat nya medlemmar under valet och har rekordmånga intresserade att gå med. Kampen fortsätter!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!