Sekoseger trots Almegas fulspel

Avtalet förlängs efter Sekos kamp (Foto: Natalia Medina).

av Louise Strömbäck // Artikel i Offensiv

Efter flera veckors förhandling har fackförbundet Seko vunnit mot Almega Tågföretagen i frågan om förlängning av spårtrafikavtalet. Almega och LO har tidigare i år kommit överens om att skjuta upp avtalsrörelsen till i höst på grund av den rådande pandemin.

Almega har hållit fast vid att enbart det centrala avtalet för spårtrafik ska förlängas, men inte de lokala avtalen. Detta skulle kunna ha en förödande effekt för arbetare inom hela branschen, då det skulle innebära en möjlighet för arbetsgivarna att radera en mängd rättigheter.
Seko, som organiserar majoriteten av de som arbetar inom spårtrafik, har vägrat ge upp kampen om förlängda lokala avtal. Att Almega utnyttjar krissituationen för att försöka passa på att försämra arbetarnas löner och villkor är riktigt fult. 
Det är möjligt att de förväntade sig komma undan med det när alla har fokus på coronapandemin, vilket gör det ännu mer upprörande.

Men tack vare att Seko är en kämpande fackförening som inte ger sig och med hela LO-kollektivet bakom sig tvingades Almega ge med sig, och de lokala avtalen förlängs tillsammans med det centrala avtalet. Detta var en viktig seger för branschens arbetare, och det visar att kamp alltid lönar sig. 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!