Jättevarsel på Volvo Cars som gör rekordvinster

Volvo Cars vd Håkan Samuelssons lön och bonus ökade med 80 procent ifjol, och plockade ut 35,7 miljoner kronor. De rika går det ingen nöd på (Foto: Volvo Cars Sverige AB).

av Kristofer Lundberg // Artikel i Offensiv

1 300 tjänstemän och 300 konsulter varslas om uppsägning hos biltillverkaren Volvo Cars, som genomför den mest omfattande jobbslakten sedan finanskrisen. 1 600 personer kan därmed tvingas lämna sina arbetsplatser i Göteborg och Skövde. 

Det innebär att mer än var tionde tjänsteman av 12 000 kan förlora jobbet på Volvo Cars. Från fackligt håll är en kritiska till beslutet.
– Det här är jättestora siffror och många människor som berörs, säger Anna Margitin, ordförande för Akademikerna/Sveriges ingenjörer vid Volvo Cars, till SvD.
Exakt hur många som kommer att sluta kommer att avgöras i fackliga förhandlingar.
– Volvo Cars varsel berör 1 160 medarbetare i Göteborg och 140 i Skövde, uppger Unionens klubbordförande Jörgen Olsson för SVT Nyheter Väst.
Volvo Cars har drygt 24 000 anställda i Sverige. Personalstyrkan är permitterade på 40 procent på grund av coronakrisen.

Bilbranschen är ett av de områden som har drabbats av coronapandemin. Varslen beror delvis på coronakrisen, men också på att bilindustrin genomgår en omställning just nu. Arbetarna i produktionen omfattas inte av dessa neddragningar.
– Coronakrisen berör ekonomin mer än vad vi trodde från början. Vi kan inte räkna med att samma produkter kommer att efterfrågas av kunderna när de återkommer till marknaden här om ett antal månader, förhoppningsvis, säger Volvo Cars vd Håkan Samuelsson till Aftonbladet. 
Företaget genomför en omställning till elbilar och självkörande fordon vilket enligt Samuelsson innebär att Volvo Cars lägger varsel på tjänstemannasidan.
– Visst måste man göra åtgärder, men vi vill ju inte att de gör sig av med kompetens som behövs för framtiden. Varsel kan aldrig vara ett alternativ för oss, säger Anna Margitin i SvD.

Volvoledningens svar är som alltid att det inte finns något alternativ till varsel. De menar att omställningen tar för lång tid om allt ska lösas på frivillig väg mitt i coronakrisen.
I slutet på mars stannade Volvo Cars bilfabrik i Torslanda i Göteborg. 6 000 arbetare i produktion stannade hemma. Ingen visste då vilka effekter coronaviruset skulle få för fordonsindustrin i Sverige. 
Oron har lättat lite bland arbetarna på Volvo Cars i Göteborg. Till tidningen Arbetet säger Michael Blohm, informationsansvarig på IF Metalls verkstadsklubb: 
– De som har varit oroliga för sina jobb kan dra en liten lättnadens suck. Nu finns avtalet om permittering på plats. Målet har hela tiden varit att det inte ska bli varsel som under krisen 2008/2009. 

Avtalet som har slutits innebär att staten tar över den största delen av kostnaden när de anställda går ner i arbetstid. De anställda på Torslanda går ner 40 procent i tid i 10 veckor och får samtidigt sex procent mindre i lön.
Vd:n Håkan Samuelssons lön och bonus ökade med över 80 procent ifjol. Han kvitterade ut 35,7 miljoner kronor efter att bolaget hade satt både omsättnings- och vinstrekord. Volvo Cars sålde över 700 000 bilar, omsatte 274,1 miljarder kronor och gjorde ett rörelseresultat på 14,3 miljarder kronor. Många ifrågasätter därför om det är rimligt med varsel eller att staten tar över 30 procent av lönekostnaderna under permitteringstiden. 
Efter 20 dagars stopp rullar nu fabriken i Torslanda igen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!