Sittstrejken: Desperat kamp för att få stanna

av Sigbritt Herbert // Artikel i Offensiv

Fatemeh Khavari har varit en av de ledande figurerna i flyktingungdomarnas sittstrejker (Foto: David Wikdahl/UR).

2015 kom det cirka 163 000 asylsökande till Sverige. Många väntar fortfarande på ett definitivt besked om de får stanna i vårt land. UR Play visar nu en dokumentär i tre delar, Sittstrejken, om Ung i Sveriges sittstrejk hösten 2017, en sittstrejk som startades i desperation över den förda asylpolitiken, med allt fler avslag. 

Den första delen med undertiteln Aktivisterna koncentrerar sig på själva strejken och dess förlopp. Vi får se hur välorganiserad strejken var. När den attackerades av rasister på Mynttorget ropade arrangörerna genast ”Sitt ner!” och formade en mänsklig kedja runt de sittande för att förhindra attacker från rasisterna, men också för att förhindra de strejkande från att låta sig provoceras och göra något överilat.
Vi får också se den enorma marschen till Medborgarplatsen. Där får vi en glimt av det stöd de fick av vanliga svenskar. Vi får också en aning om den hopplöshet som många av ungdomarna kände (och känner) med självmordstankar. Fatemeh Khavari, en av arrangörerna, säger att de har avvärjt många självmord. Själva kampen har gett många ungdomar nytt hopp. 
Del två har rubriken Medierna. Den visar hur ungdomarna använde sociala medier för att sprida sitt budskap. Extra spännande för vanliga media var det förstås att en av talespersonerna för mestadels pojkar från det patriarkala Afghanistan var en ung tjej, så hon fick mycket fokus. 

Sista delen har rubriken Politiken och handlar om det politiska spelet från Fredrik Reinfeldts ”öppna era hjärtan”-tal till riksdagsbeslutet om gymnasielagen som skulle ge asylsökande unga en chans att stanna för att studera. 
Inför riksdagsomröstningen hör vi hur Johan Forsell (M) och Paula Bieler (SD) argumenterar att det är odemokratiskt att en kampanj ska tillåtas påverka politiken. När storföretag påverkar politiken bakom stängda dörrar är det inte odemokratiskt. Det gäller bara när folkliga protester påverkar. 
Johan Forsell säger också att det är fel att de får regeringen att svänga 180 grader. Regeringen svängde 180 grader hösten 2015. Under vems inflytande?

Programserien, som definitivt är sevärd, visade hur ungdomarnas protester tvingade fram gymnasielagen, som Fatemeh Khavari betecknade som en ofullständig seger. Den gäller inte om du var under 18 år vid avslag på asylansökan, om du fått vänta mindre än 15 månader på besked eller om du ansökte om asyl senare än 24 november 2015. 
Det är alltså många som inte omfattas. Flera lever som papperslösa i Sverige eller flyr vidare i hopp om asyl i något annat land. Det finns exempelvis många svensktalande unga afghaner i Paris. En del har också utvisats, med tvång i flera fall. Många av dessa har kontakt med svenska vänner så vi vet lite om vad som hänt. En del har dödats, andra skadats i olika attentat och en del har helt enkelt försvunnit. Berättelser från de som man har kontakt med visar en mycket svår vardag. 

Rörelsen för de ensamkommande har vuxit. De olika nätverk som finns har vidgat sitt fokus från enbart ensamkommande från Afghanistan till familjer och ensamkommande från andra länder. Den förda flyktingpolitiken drabbar alla. Vi måste få ett slut på Sveriges (och EU:s) inhumana flyktingpolitik.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!