Skånska sjukvården sätts på svältkur

Region Skåne har lagt 27 miljoner kronor på en konsultfirma för att se hur vården kan bli ”billigare och effektivare”. Nedskärningar blev föga förvånande svaret (Foto: Public Domain).

av Anders Wemmert // Artikel i Offensiv

I skuggan av coronakrisen planeras fortsatta försämringar av den skånska sjukvården. Förra veckan avslöjades att Region Skåne redan 2019 anlitat konsultfirman McKinsey med uppdraget att ”se över hur vården kan bli billigare och effektivare”.

Region Skåne har betalat 27 miljoner kronor till konsultföretaget som nu har kommit fram till att för en billigare vård måste personalstyrkan minska och den kvarvarande personalen ”utnyttjas effektivare”. Alltså att stressen och arbetsbelastningen på sjukvårdspersonalen ska öka ytterligare. 
Undersköterskor, sjuksköterskor och läkare som har arbetat upp till 70-timmarspass i veckan under pandemin och som har kallats för ”sjukvårdens hjältar” av politiker och i dagspressen är nu plötsligt en ekonomisk belastning och hotas av uppsägningar och försämrade arbetsvillkor.

Ovanpå hoten om fortsatta och ökade besparingar läggs också nu arbetsgivarnas tal om att det inte finns något som helst utrymme för löneökningar i kommande avtalsrörelse. Noll kronor i löneökning erbjuds till ”sjukvårdens hjältar”! 
Det är inte bara sjukhusen i Malmö och Lund som står inför nedskärningar; även Ystads lasarett ska ”minska kostnaderna och effektivisera”. Den borgerligt styrda sjukhusstyrelsen i Ystad har lagt ett besparingsförslag på 70 miljoner kronor med motiveringen att kostnaderna för pandemin har blivit för höga.
Lösningar på detta är enligt politikerna att lägga ner cancermottagningen och urologimottagningen på Ystads lasarett. Om detta genomförs kommer den redan underfinansierade cancer- och urologisjukvården försämras ytterligare. Redan oacceptabelt långa väntetider och vårdköer för patienterna kommer att bli ännu längre.
Region Skåne, som leds av M, C, L och KD är överens om att budget måste hållas och att sjukvården måste bli billigare. De förslag som hittills har kommit från konsultfirman McKinsey och från Region Skånes egna utredare är bara början. 

Samtidigt som nedskärningarna av den offentligt finansierade vården ökar fortsätter privatiseringarna i oförminskad takt. I Lund har nyligen en privat urologimottagning öppnat där man kan få snabb behandling och eventuell operation för det facila priset av 65 000 kronor. En undersökning visade nyligen att antalet privata sjukvårdsförsäkringar har ökat markant det senaste året, vilket öppnar gräddfiler till vården för de som har råd.
Exemplen på försämringarna av den offentliga vården kan göras hur många som helst. Skåne har till exempel flest antal privata vårdcentraler per invånare i landet.
Nu måste nedskärningar och försämringar stoppas. Det måste till ett riksomfattande sjukvårdsuppror som kräver stopp för nedskärningar och privatiseringar och istället en utbyggnad av den offentliga sjukvården.

Rättvisepartiet Socialisterna kräver:
• Riv upp alla privatiseringar inom skola, vård och omsorg.
• Stopp för alla nedskärningar och uppsägningar.
• Bygg ut den offentliga sjukvården.
• Facklig vetorätt mot nedläggningar och uppsägningar.
• Inga 0-kronorsavtal i lönerörelsen.
• Stoppa försämringen av LAS och strejkrätten.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!