Skogsavverkningen ökar i världen

Minst 42 000 kvadratmeter skog förstördes i de tropiska regionerna under 2020 (Foto: Lauria Jacques / Flickr CC).

av Virpi Palmunen // Artikel i Offensiv

Global Forest Watchs data visar att den förlorade arealen är mycket över medelvärdet de senaste 20 åren. Minst 42,000 kvadratmeter har förstörts i de tropiska regionerna under 2020.

Särskilt har skog förlorats i de tre tropiska skogarna i Amazonas, Kongo och Sydostasien. Dessa skogar är viktiga för att de lagrar enorma mängder koldioxid och således reglerar jordens klimat. När skogen försvinner minskar den biologiska mångfalden och ekosystemen skadas. 
Värsta avverkningen skedde i Brasilien, på grund av regeringens uppmuntran att öka mängden odlingsmark och som har lett till skogsbränder. Brasiliens tropiska våtmarker har också drabbats av de okontrollerbara bränderna som förvärrats av den värsta torkan på 40 år. 
Mycket av detta beror på fattigdomen och ojämlikheten i världen, och jakten på än större vinster för multinationella företag, trots pandemin.

Att skogar förstörs beror på regeringarnas okunniga, hänsynslösa politik i värderingen av naturen. Istället kan avskogningen bromsas, som i Indonesien där skogsavverkningen faktiskt har saktats ner med medveten politik med att sätta restriktioner mot exempelvis palmoljeodlingar. Malaysia har skärpt lagarna mot avverkningar.
Skogsförluster händer dock överallt i världen, även i de högre utvecklade länderna; ökade temperaturer ökar skadedjursmängder, träden torkar ut, extremväder och bränderna skadar. 
När ekosystemen skadas och blir ostabila kan det leda till oåterkalleliga tröskeleffekter som ändrar hela jordens klimat. Dessutom påverkar obalansen arterna som lever i skogarna då deras levnadsmiljöer försvinner och de tvingas hitta nya boplatser. Människor och djur trängs ihop, från orörd natur till förändrade förhållanden och då kan olika smittor uppstå, som ebola och covid-19.

FN:s klimatkonferens 2021 ska hållas i november och där bör det diskuteras om fattiga länders situation i förhållande till klimatförändringarna. De som minst har orsakat skador drabbas hårdast, och vi håller på att få slut på tid, menar presidenten för COP26 Alok Sharma.
Skogsskövlingen är tyvärr inte ett nytt fenomen, utan har pågått under årtusenden på olika platser i världen där det har funnits människor och lett till att högt utvecklade samhällen har försvunnit. Det som är allvarligt nu är att de sista koldioxidslukande regnskogarna håller på att avverkas. 
För människans överlevnad är poängen att ändra det ekonomiska sättet att se på naturen som endast en gratis resurs för vissa. Det är hoppfullt att fler och fler håller på att inse det. 
Dessutom finns det enstaka människor som tar saken i egna händer och gör konkreta saker. På platser där det har funnits skog, men som har förvandlats till eroderade ökenmarker, har människor börjat plantera träd vilket höjer grundvattennivåer och återskapar försvunna ekosystem. Även djuren kommer tillbaka. Det är inte omöjligt att odla i ökenmark om vattenresurserna ökas med medveten planering.

Således är kampen inte förlorad. Det finns hopp, om vi kämpar för ett ekonomiskt systemskifte där människor och naturen lever i balans med en medveten, rättvis planering av användandet av naturresurser inom planetens gränser. 
Vi i Rättvisepartiet Socialisterna har ett klart socialistiskt program som stöd som visar på vilket sätt en annan värld är möjlig!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!