Skolmarscher mot nedskärningar

Vinsterna måste ut ur skolan och all välfärd – pengar till verksamhet, inte de rikas fickor! (Foto: Robert Bielecki)

av Robert Bielecki & Johannes Lundberg // Artiklar i Offensiv

Över hela landet slöt skolpersonal och välfärdsivrare upp i de marscher den 12-13 oktober som Skolmarschen organiserade mot nedskärningar och ”effektiviseringar”. 

STOCKHOLM:

I Stockholm samlades omkring 500 på Sergels torg för att visa sitt motstånd mot den förda politiken. I Skolmarschen fanns SYV-upproret, Skolföräldraupproret, Lärarupproret med flera gräsrotsorganisationer representerade.
Läraren Pernilla Wallgren var en av de som talade på Sergels torg:
– Sedan skolan konkurrensutsattes ska det hela tiden kostnadseffektiviseras. Vem av alla elever ska vi effektivisera bort härnäst? Det kan inte vara vinstdrivande inom skolan. Vi behöver fler vuxna i skolan, mer personal. Vi lärare flyr skolan, vi orkar inte mera. Sluta skära ner!
Cilla Lundström från Skolföräldraupproret greppade också micken:
– Vi känner inte igen oss i politikernas prat om att ”satsa på skolan” när man hela tiden skär ner på skolpersonalen. Det blir fler elever, men färre personal. Vi känner inte igen oss i att man ”satsar på skolan” när en av fyra elever inte klarar målen.

Efter några fler tal marscherades det runt Stockholm, där talkörer som ”Hör oss vråla – sluta snåla!” och ”Effektivisera inte mera” ekade mellan husen. När tåget sedan kom tillbaka till Sergels torg avslutade Alexander Skytte demonstrationen, samme person som tog initiativ till vårens Lärarmarscher och har varit spindeln i nätet också för Skolmarschen:
– Ni har inlett något; detta är bara början. Det har inte varit en satsning i skolan på över tjugo år! Vi är inte värda att bli sjuka av jobbet. Politiker, vi har synat er bluff. Nu är det dags att agera! Det är vi som jobbar i skolan som ska sätta agendan, det är vi som vet bäst.

Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv fanns på plats och visade vårt stöd. Nu måste skolkampen länka samman med övriga välfärdsområden, där protester och missnöjet jäser. Samla Uskupproret, Skolmarscherna, Äldrevårdsupproret med flera till gemensamma protester för en verklig satsning på välfärden. 

GÖTEBORG

Att nedskärningarna måste stoppas – nu – var ett genomgående tema (Foto: Johannes Lundberg).

Omkring 300 demonstrerade i Göteborg med Skolmarschen. Lärare, föräldrar, några fåtal elever och en och annan pensionär slöt upp under söndagen. Skolmarschens viktiga budskap och syfte gick inte att ta miste på. ”Följ skollagen, inte budget” och ”Vi klarar inte mera – Börja investera” löd några av talkörerna.

Mobiliseringen måste dock ses som en besvikelse i och med de stora samlingar vi sett tidigare under året under parollen Lärarmarschen.
Alla gräsrotsinitiativ är bra, men måste ha som utgångspunkt att inte bara pressa politiken, utan också de fackliga organisationerna till att ta kamp. Då facken svarar måste de tillåtas delta fullt ut som en mobiliseringskraft.
Även Förskoleupproret saknades som verkligen har haft en mobiliseringsfaktor, men som står utanför denna bredare formation i en tid då protester behöver samordnas och kopplas samman mer än tidigare.
Offensiv pratade med demonstranten Bengt Werner, 71:

Varför protesterar du idag?
– Jag jobbade inom skolan på 1990-talet då nedskärningarna tog fart. Jag vill därför ge mitt stöd då det känns som det har blivit värre. Det behövs en förändring, det går inte att skära ner mer.

Vad menar du behöver göras?
– Det blir sämre på alla plan. Det behöver samordnas protester. Vården idag är ju katastrof; det är underbemannat, det finns inga resurser. Pensionärerna får det sämre. Det känns som det protesteras varstans, utan samordning, men mot samma politik. Direktörerna tjänar ju hur mycket som helst, så nog finns det pengar.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!