Skyddad yrkestitel räcker inte

Undersköterskorna behöver höjda löner, bättre arbetsvillkor, fler personal på golvet, med mera (Foto: Ann-Christine Holmström).

av Ann-Christine Holmström // Artikel i Offensiv

Kommunal har drivit frågan om legitimation för undersköterskor sedan kongressen 2016 och nu har regeringen lämnat in en proposition om att titeln undersköterska ska bli skyddad.

Skillnaden mot legitimation är att man inte kan bli av med yrkestiteln, som man kan bli med en legitimation. Kravet att ha skyddad yrkestitel för att få jobba som undersköterska träder dock i kraft först 2033.
Regeringen menar att det behövs en skyddad yrkestitel dels för att säkra kompetensen och dels för att höja statusen på yrket samt att förbättra patientsäkerheten och öka kvaliteten inom vård och omsorg. 
Vårdbiträden kommer att finnas kvar, men regeringen hoppas på att många väljer att validera sina kunskaper och utbilda sig till undersköterska. En annan anledning till att göra detta är också att ge ”bättre villkor” till personalen genom att yrkesrollen och ansvarsområdena blir tydliga. 

Grundutbildningen har sett olika ut beroende på vem som är utföraren och nu har regeringen lagt ett förslag om att även utbildningen blir nationellt reglerad. Det har varit upp till arbetsgivarna att själva kunna bedöma vad som är en tillräcklig utbildning, och med en skyddad yrkestitel blir utbildningen likadan överallt. 
Tanken är att den enskilda söker till socialstyrelsen om att få sin undersköterskekompetens skyddad. 
Enligt förslaget ska det träda i kraft den 1 juli 2023; från och med då blir det en övergångsperiod på tio år för fastanställda undersköterskor, vilket innebär att man fram till 2033 fortsatt får kalla sig undersköterska om man har en tillsvidareanställning. För övriga blir det olagligt. Från 2033 krävs skyddad yrkestitel för att få jobba som undersköterska.

Förändringen är bra, men det som verkligen behövs är mer personal på golvet. Vi behöver vara fler kollegor. Legitimationskravet för sjuksköterskor och lärare har inte löst problemen med underbemanning, stress och dåliga arbetsvillkor. 
Arbetstider, schemaläggning och arbetsmiljö är avgörande frågor. Även om vi får vår underskötersketitel skyddad måste man förbättra dessa områden. Arbetsförhållanden måste förbättras för dem som jobbar i hemtjänsten, vars minutsystem stressar sönder personalen. Äldreomsorgen måste få kosta.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!