SL-uppror på Odenplan den 16 november

Protesterna mot höjda kollektivtrafiksavgifter duggar tätt i Stockholm (Foto: Natalia Medina).

av Robert Bielecki // Artikel i Offensiv

Ilskan mot att priset på att resa med SL:s kollektivtrafik i Region Stockholm chockhöjs är fortsatt påtaglig. Och protesterna avlöser varandra. Lördag den 16 november kl 14.00 kallar Planka.nu till en manifestation på Odenplan i centrala Stockholm mot just det höjda SL-kortet.

Rättvisepartiet Socialisterna och kampanjen Nej till höjt SL-kort, som har haft två manifestationer redan, ställer sig bakom initiativet och uppmanar alla klimataktivister och rättvisekämpar att sluta upp. Enad kamp underifrån är svaret mot högerns nedskärningsfrenesi.
Som Offensiv har förklarat i tidigare artiklar är det höjda SL-kortet ett led i en konstant nedskärningsspiral från regionens sida som slår mot arbetarklassen, de i ytterförorter, låginkomsttagare med mera.

Det pågår en förskjutning av vem som ska finansiera kollektivtrafiken från det offentliga till individen – från skattemedel till avgifter. Samtidigt gör de privata entreprenörerna, som driver kollektivtrafiken i Stockholm som MTR, Arriva, Keolis och Nobina, rekordvinster år efter år. Det är pengar som borde gå till kollektivtrafiken istället.
Samtidigt är höjningen av SL-­kortet ett slag mot klimatet. Stockholms stad har utlyst ett klimatnödläge, men att regionen samtidigt höjer priset gör att färre har råd. Greta skulle skämmas!

Staden borde vara tillgänglig för alla, även för oss som bor långt ifrån centrum och måste använda oss av kollektivtrafiken för att ta oss till jobb, skola, kultur, fritid med mera. 
En avgiftsfri kollektivtrafik skulle vara en betydande rättvise- och klimatreform. Pengar och möjligheter för att genomföra detta finns, men den politiska viljan är den motsatta. Slut därför upp och protestera mot vansinnesförslaget på lördag!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!