”Vi fortsätter kampen mot höjt SL-kort!”

Robert Bielecki var en av talarna på manifestationen (Foto: Natalia Medina).

av Offensiv

Den 31 oktober hade Rättvisepartiet Socialisterna (RS) och kampanjen Nej till höjt SL-kort ännu en manifestation vid den tätt gångtrafikerade stationen Slussen i Stockholm mot regionens planer på att chockhöja priset på SL-kortet.

Precis som för tre veckor sedan strömmade det folk fram till vårt materialbord och medlemmar runtomkring manifestationen för att skriva på protestlistor mot den planerade höjningen av SL-kortet.
Många stannade också till i rusningstrafikstressen för att lyssna på de tal som hölls löpande under manifestationens gång.

Robert Bielecki från Rättvisepartiet Socialisterna och kampanjen Nej till höjt SL-kort var först ut att tala:
– Vi har samlats här idag för att visa vårt motstånd mot att man ska höja priset på SL-kortet till 930 kronor för vuxna och till 620 kronor för studenter och pensionärer. Många av oss lever redan på marginalen, och denna höjning blir kännbar för oss.
– Det är också ett faktum att allt mer av finansieringen av kollektivtrafiken lämpas över på individen via avgifter, snarare än offentligheten via skatter. Hade vi haft en avgiftsfri kollektivtrafik via en liten skattehöjning hade den genomsnittlige resenären sparat omkring 7 000 kronor om året.
– Att höja priset samtidigt som Stockholms stad har utlyst ett klimatnödläge säger egentligen allt om hur bakvänt detta förslag är. Vi lever i klimatkrisens tider – att då försvåra för folk att välja kollektivtrafiken är helt makalöst.
– Samtidigt har kollektivtrafiken, precis som all välfärd, genomgått en horribel process av avregleringar och privatiseringar. MTR, Keolis, Arriva och Nobina gör miljardvinster varje år på kollektivtrafiken – pengar som borde gå till infrastruktursatsningar, sänkta biljettpriser och höjda löner för de anställda, men som istället går rakt ner i aktieägarnas och direktörernas fickor. Därför måste kollektivtrafiken tas över i offentlig regi – kasta ut välfärdsplundrarna! Vi fortsätter kampen!

Kampen fortsätter för klimat och bra kollektivtrafik (Foto: Natalia Medina).

Elin Gauffin tog upp om masskampen internationellt:
– Folket i Chile kräver en total systemförändring. Där blev just en höjning av biljettpriset den droppe som fick bägaren att rinna över och utlyste den pågående masskampen mot hela det nyliberala systemet som attackerar levnadsvillkor och raserar välfärd. Vi förenas med folket i Chile. Samma sak där händer också här; vård och välfärd under attack, med ökad klassegrerering, utslagning, och orättvisor. Vi hoppas att rörelserna i Chile, Argentina, Algeriet, Irak, Libanon, med flera länder ska sprida sig hit, sade Elin Gauffin (RS) innan hon presenterade artisten Derlyflow.
Artisten Derlyflow, som också är aktiv i Planka.nu, höll en mycket uppskattad sång vid namn ”No borders” om hur bilismen måste ner och hur många som vill ha gratis kollektivtrafik runtom i världen, om hur spärrarna stänger ute folket. Derbyflow avslutade med att bjuda in till nästa protest mot höjt SL-kort som Planka.nu anordnar den 16 november kl 14.00 på Odenplan, en manifestation vi hoppas många ansluter sig till.

Många andra tal följde också, som förutom om kampen i Chile också tog upp om uppsvällda byråkratin, även den en pengakran på välfärden. SL måste ha en byråkrati som ser till att de privata uppdragsgivarna sköter sina uppdrag, vilka i sin tur har sin egna byråkrati, etcetera.
Nu sätter ni sätter ner foten mot klassföraktets och högerns politik. Kom med i det socialistiska motståndet för klimatet och en stad för alla!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!