Slopa patenten: Vaccin för alla

Från första stund har vaccinets tillverkning och fördelning omgetts av ojämlikhet och hämmats av marknadskaos, vinstjakt och regeringarnas vaccinnationalism (Foto: CDC / Pexel)

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

I förra veckan meddelade USA:s Joe Biden att han är beredd att tillfälligt häva de patentregler som förhindrar produktion av vaccin mot covid-19.

Bidens omsvängning är en seger för det massiva motståndet mot de patentregler som skyddar läkemedelsbolagens vinster och som oundvikligen betyder att fördelningen av vaccin och läkemedel kantas av dödlig ojämlikhet.
Inte minst Kshama Sawant, kommunfullmäktigeledamot i Seattle och medlem i Socialist Alternative (ISA:s sympatisörer i USA) tillsammans med andra aktivister i staden har varit pådrivande i kampanjen för slopade patentregler. På förslag från Kshama Sawant ställde sig också Seattles kommunfullmäktige bakom kravet på att USA och Bidenadministrationen ska arbeta för att häva patenten. 

Det besked som Biden har pressats att ge innebär ett tydligt avsteg från USA:s tidigare hållning. När regeringarna i Indien och Sydafrika, med stöd av regeringar i åtminstone ett 60-tal andra länder, reste krav på slopade patentregler vid världshandelsorganisationens WTO:s möte i oktober förra året vägrade såväl USA som EU-länderna att ens diskutera frågan. 
Även efter Bidens omsvängning vidmakthåller EU-ländernas regeringar, med några få undantag, sitt motstånd mot att WTO tillfälligt ska häva patenten på covidvaccin. EU-regeringarnas (inkluderat den svenska) hållning applåderas av de stora läkemedelsbolagen som tjänar stora summor på sitt vaccin mot covid-19. Under årets första kvartal gjorde exempelvis Moderna en vinst på 9,9 miljarder kronor på de doser man har sålt.
WTO kan tillfälligt häva patent­reglerna, men ett sådant beslut måste vara enhälligt. Därför kan det dröja länge innan ett beslut kan fattas och risken är överhängande att de förhandlingar som nu har inletts slutar i en urvattnad kompromiss.

Ojämlikhet har kantat vaccinets fördelning.

På rekordtid och med hjälp av stort statligt stöd togs ett vaccin fram. Förutom statliga pengar fick läkemedelsbolagen även ensamrätt på att bestämma priser och fördelning samt patenträtt för att säkra sitt monopol.
Det i sin tur gjorde att läkemedelsbolagen kunde sälja vaccinet till de som erbjöd mest, vilket resulterade i att så sent som i slutet av april hade de fattiga länderna bara fått tillgång till 9 procent av de doser som hade producerats och först år 2023 beräknades en majoritet av världens fattiga bli vaccinerade.
Från första stund har vaccinets tillverkning och fördelning omgetts av ojämlikhet och hämmats av marknadskaos, vinstjakt och regeringarnas vaccinnationalism.
Läkemedelsjättarna försvarar patentreglerna med att de är ett måste för innovationer och satsningar. Staten står dock för mycket av forskningen och ”att läkemedelspatent i sig skulle leda till biomedicinsk innovation är en långlivad myt. Antalet förnyande substanser i olika behandlingar har stagnerat, medan antalet patentregistreringar har skjutit i höjden” (Läkare Utan Gränser den 29 januari). 
Patentreglerna, bristen på samordning och tekniköverföring förhindrar att den produktionskapacitet av vaccin som finns inte kommer till användning. 

Samtidigt med den alarmerande bristen på vaccin rapporterar 58 länder att antalet nya covid-fall ökar, och den 7 maj slogs ett nytt skrämmande rekord i Indien med 414,188 nya fall på ett dygn.
Slopande av patentet är ett måste för att öka produktion och tillgång på covidvaccin. Ingen är säker förrän alla är säkra. Men för att säkerställa att vaccin och läkemedel blir tillgängligt för alla och fördelas i enlighet med behoven krävs en demokratisk plan baserad på ett samhälligt, kollektivt ägande av bioteknik-, läkemedels- och medicinteknikföretagen samt forskning i offentlig regi.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!