Sluta utförsäkra de sjuka, FK!

Allt fler får sin sjukförsäkring indragen, en medveten nedskärarpolitik som slår hårt mot redan utsatta grupper (Foto: Jonas Brännberg).

av Lars Bjersing // Artikel i Offensiv

I ett land där rikedomarna växer och Socialdemokraterna, som kallar sig själv för ett ”arbetarnas parti” styr landet, skulle man kunna föreställa sig att välfärden utökas. En granskning av Försäkringskassans utgifter genomförd av Arbetet visar på motsatsen.

Att många i Sverige inte har förtroende för Försäkringskassan är en underdrift. I flera år nu har diskussioner om utförsäkringar och människors självupplevda avslag lett till demonstrationer och debattartiklar. 
För att komma till rätta med det lanserade Försäkringskassan tidigare i år en rad korta filmer som kunde ses på bland annat Youtube. I filmerna försöker de ”rätta till” missförstånd eller elaka rykten som har spritts i samhället. 

I en av filmerna hävdar de att de minsann inte har några egna läkare som granskar fall – de har ju bara försäkringsmedicinska rådgivare som i egenskap av utbildade läkare kan tolka de sjukintyg som inkommer.
En annan fråga de bemöter är skillnaden i handhavande av fall. Enligt deras filmer ska det inte spela någon roll alls var en bor eller vilken handläggare en får, men i verkligheten har inspektioner gång på gång visat att så är fallet. 
Arbetet citerar en rapport från inspektionen 2018:
”Vår analys visar att andelen som fick sin sjukpenning indragen har ökat kraftigt sedan år 2014. Vi ser också att det finns stora regionala skillnader i andelen indragningar. Analysen visar vidare att vissa grupper av personer fick sin sjukpenning indragen i högre utsträckning än andra grupper och att dessa skillnader har ökat sedan 2014.”

Andelen av BNP som går till Försäkringskassan har minskat stadigt de senaste åren. Det gångna året hamnade den på sin lägsta nivå på 40 år. Utgifterna har legat ganska stabilt förutom i den del som har gått till sjuka och funktionsvarierade, vilka har blivit särskilt drabbade. 
På Försäkringskassans sida om socialförsäkring kan man läsa att de brukar ungefär 6 procent av Sveriges BNP till sin verksamhet, men verkar ha glömt att uppdatera sin sida sedan 2009 (senaste gången de använde 6 procent av BNP); ifjol var siffran nere på 4,5 procent enligt andra uppgifter på deras egen hemsida.  

En av grupperna som drabbats hårdast är förtidspensionärer (numera heter det inte förtidspension, utan sjukersättning). Förra året fick minst antal personer sin begäran om sjukersättning beviljad sedan nya systemet infördes 2003.
Hur läget för före detta covid-19-­patienter blir är ännu oklart; vissa forskare tycker sig se tendenser att eftereffekterna skulle kunna vara så allvarliga som vanligt förekommande hjärnskador eller andra permanenta effekter. Hur ska Försäkringskassan klara av att hantera det?

Vi behöver en kraftigt upprustad välfärd. När pandemin är över måste vi alla komma ihåg hur illa förberedda de borgerliga politikerna och det kapitalistiska systemet har lämnat oss. Förändringen måste vara vi människor – förändringen kommer inte uppifrån!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!