Solidaritet & gemenskap på RS sommarläger

av Vilgot Karlsson // Artikel i Offensiv

Det fanns mycket utrymme för fritid och sällskap (Foto: Natalia Medina).

Den 8-11 augusti hölls Rättvisepartiet Socialisternas årliga sommarläger med rubriken ”Solidaritet & Gemenskap”. Från hela Sverige deltog medlemmar och andra intresserade på lägret som bestod av ett fullsmockat schema med stormöten, seminarier, workshops och gott umgänge. 

Lägret inleddes med stormötet ”Slå Tillbaka Högerpolitiken” där Robert Bielecki och Sara Juaniquina Svensson talade om de många problemen som högerpolitiken skapar, såsom tiggeriförbud, nedskärningar, ökande klyftor och utvisningar till Afghanistan, men också om de många proteströrelser och nätverk som kämpar mot problemen, inklusive bostadskampen i landet, Äldreupproret och de antirasistiska demonstrationerna mot NMR.
Sedan följde gruppdiskussioner om offensiv hyreskamp, Äldreupproret, skolkampen, strejkrätten och kampen mot antifeminismen. På fredagen var temat ”Socialistisk plan för klimatet”, där klimatforskaren och aktivisten Rut Elliot Blomqvist inledde med att redogöra för den marxistiska ekologins olika aspekter och hur en konkret plan för den nödvändiga system­omställningen kan se ut. 
Detta följdes av diskussioner om plastepidemin, oljeindustrin, massutrotningen av arter samt om gruvor och transporter.

Rut Elliot Blomqvist (Foto: Natalia Medina).

På lördagen diskuterades CWI:s 45 år av trotskism och kamp, med inledningar från Elin Gauffin och Kristofer Lundberg om RS historiska arv, debatten som har rått de senaste månaderna samt om utmaningarna och möjligheterna som framtiden har att erbjuda följt av inlägg från internationella gäster. 
Bland andra Caroline Louisa Vincent från England, Oleg Knyazev från Ryssland, Rob Macdonald från Barcelona, Jakob Börner från Tyskland och Liv Shange Moyo som rapporterade om Sydafrika gav intressanta och värdefulla vittnesmål om CWI-debatten och det rådande läget världen över. 
Den sista dagen avslutades med ett stormöte om ”Arbetarrörelsens socialistiska återfödelse”, med inledning av Per Olsson. Det hölls också flera seminarier om mängder av olika intressanta teman.

Utöver den stora mängden givande och intressanta diskussioner var det en trevlig stämning och ett läger med bad, grillning, boxningskurs, bastu, limbofest, kanotpaddling och god mat.


Röster från lägret

Sarah Häggström, Luleå: 
– Jag tyckte det var väldigt motiverande, lärorikt och mysigt. Känns som ett bra sätt att ladda upp inför hösten!

Michael Barker, Socialist Alternative (RS systerparti England/Wales):
– Internationalismen är i hjärtat av allt vi gör som socialister. Att vara här med kamrater var ett jättebra sätt att fördjupa min egen förståelse om likheterna och skillnaderna i den politiska situationen i Sverige och Storbritannien. Jag uppmuntrar verkligen alla medlemmar i vår international att delta på RS sommarläger om de får chansen.

Caroline Louisa Vincent, Socialist Alternative (RS systerparti England/Wales):
– Det var fantastiskt, med politiska diskussioner och roliga aktiviteter. Jag gillade särskilt gruppdiskussionen om #metoo-rörelsen och seminariet om andra världskriget. Det var också inspirerande att höra från de svenska kamraterna om hur de organiserar och ingriper i kampanjer. Jag kommer definitivt tillbaka!

Jakob och Bine, RS tyska systerparti Sozialistische Alternative: 
– Det var en jättefin plats, kamraterna gav oss ett varmt välkomnande och det var många intressanta diskussioner både på seminarierna och informellt.
– Det var ett bra utbyte av strategier mellan olika länder och sektioner, kreativa idéer och en fortsatt tro på det internationella arbetet som vi gör.

Astrid Skalman, Luleå: 
– Lägret var verkligen stärkande, det var så lärorikt att få träffa likasinnade människor och delta i konversationer som vidgade mina perspektiv på ett nytt sätt. Min motivation att förändra det jag tycker behöver förändras är verkligen stärkt nu efter att ha deltagit i alla intressanta seminarier och mött nya människor.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!