Solidaritet med Iran & Afghanistan

Internationell solidaritet är livsviktigt just nu (Foto: RS Luleå).

av RS Luleå // Artikel i Offensiv

På den internationella protestdagen för Iran och Afghanistan samlades ett 70-tal personer i Luleå på initiativ av Rättvisepartiet Socialisterna och Afghanskt kulturcentrum. Tal och dikter varvades, men genomgående var den sorg och ilska över hur framför allt kvinnor förtrycks i Afghanistan, Iran och hela världen.

Mariam Ahmad från Afghanistan läste en dikt/tal på svenska och dari om förtrycket mot kvinnor och hazarer i Afghanistan. Shahr Banoo höll ett tal på dari och fick med sig publiken på talkören ”Ned med talibanerna”. En man från Iran kom upp och höll ett spontant tal där han betonade behovet av gemensam kamp av folken – ”Ned med diktaturerna i Teheran och Kabul!”. 
Från Rättvisepartiet Socialisterna (RS) talade Liv Shange Moyo om situationen i Iran, och Ann-Christin Holmström om det fruktansvärda förtrycket i Afghanistan där flickor riskerar sitt liv bara för att gå till skolan.

Jonas Brännberg (RS) talade om imperialismens hycklande.
– Det är ett otroligt mod som de som protesterar uppvisar, framför allt många kvinnor och flickor – trots det brutalaste förtryck. Som de kvinnor i Kabul som demonstrerade efter det fruktansvärda bombdådet mot en skola för hazariska flickor, där minst 50 dödades och över 100 skadades. Eller de flickor i skolor i Iran som regimens milis beordrar att sjunga för att hylla regimen, men de vägrar, trots att de vet att det betyder misshandel, eller till och med döden.
– Jämför det med världens och Sverige ledare: Medan man i Väst ger läpparnas bekännelse till kvinnorna i Iran har de inga problem med att kröka rygg för samma sorts förtryckande regim i Saudiarabien, så länge olja och gas fortsätter flöda.
– Hur genuint stödet är för kvinnors rätt till att bestämma över sin egen kropp och sitt eget liv kan man se på hemmaplan: I USA och Kina inskränks aborträtten, i Ryssland är mäns våld mot kvinnor inom familjen inte längre ett brott, i Frankrike tvingar staten kvinnor ta AV slöjan – en annan variant av statligt bestämmande över kvinnor – något som även SD vill införa i Sverige.
– Vi kan inte inte lita på de styrande. Vi behöver organisera oss tillsammans, vi som står för kvinnors rättigheter, för arbetares rättigheter och mot rasismen. Vi ger allt stöd och solidaritet till kampen i Iran och Afghanistan, och hoppas att den kan sprida sig över hela världen i en kamp för att människovärdet ska gå före aktievärdet – mot kapitalism och imperialism.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!