Solidariteten mot rasismen har inga gränser

Solidaritet och kamp mot rasismen gjorde sig gällande på torgmötet (Foto: Natalia Medina).

av Samuel Kostov // Unga Socialister

På onsdag den 11 Juni samlades Unga Socialister och Rättvisepartiet Socialisternas medlemmar på Södermalmstorg i Slussen för att anordna ett torgmöte mot rasismen. 

Vi satte upp bokbord, fantastiska plakat samt vår högtalare med öppen mic. Efter en kort öppning hölls det massor av tal. Vissa förberedda, vissa rakt från hjärtat, några på svenska, men det fanns variation i språken som talades också. Det var extremt inspirerande att se språkvariationer, då det visar hur solidariteten mot rasism inte har några gränser. 
Sammanlagt talade 12 personer, där några av dem var personer som hade stått och lyssnat på talarna och sedan frågat om de fick berätta om sina egna erfarenheter. En höjdpunkt för mig var när en 8-årig flicka stod upp och pratade om de 11 gångerna George Floyd sa att han inte kunde andas, och hur svarta behandlas olika i samhället.

Ung som gammal utsätts för rasism (Foto: Natalia Medina).

Intressanta och viktiga ämnen fortsattes att tas upp, som coronapandemin, kollektivtrafiken , deportationer och polisvåld samt hur svarta, invandrare och andra utsatta blir starkt påverkade/drabbade av dessa saker. Allt var också från ett antikapitalistiskt perspektiv, vilket är nödvändigt då dessa problem grundar sig i kapitalismen.
Polisen kom fram ungefär halvvägs igenom torgmötet och mötte oss med ett visst tålamod, men klagade på att vi inte hade skaffat tillstånd, vilket är sjukt ironiskt; vi behöver få tillstånd av polisen för att hålla en demonstration mot polisen.

Brandtal mot rasism och kapitalism (Foto: Natalia Medina).

Jag själv stod vid bokbordet och fick träffa flera trevliga personer som stöttade oss genom att swisha en slant. Det var mycket bra snack med alla, men jag hade en speciellt bra konversation med en som hade varit med i Studenter mot Rasism-kampanjen. Vi snackade om polisens roll inom kapitalismen och hur internationell solidaritet och antirasism är något livsviktigt.
När vi hade packat ihop flyttade vi oss till en park för att fortsätta diskussionen. Sammanfattningsvis var det ett väldigt lyckad torgmöte då vi fick våra röster hörda och fick också höra andras röster när det gäller frågan om rasism och polisvåld.

Black Lives Matter! (Foto: Natalia Medina)

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!