”Vi visar solidaritet internationellt”: Ung i Sverige demonstrerade i Stockholm

Bland talkörerna hördes bland annat ”Iran, Iran, stop killing afghans” (Foto: Vilgot Karlsson).

av Vilgot Karlsson // Artikel i Offensiv

Torsdagen den 11 juni arrangerade Ung i Sverige en demonstration i Stockholm för att protestera mot och uppmärksamma dödandet av tre afghanska flyktingar i en bilbrand i Iran. Branden startades av iranska gränsvakter, och förutom de tre som dog skadades fyra personer.

Som vanligt när Ung i Sverige är arrangörer var demonstrationen välorganiserad. Masker och handskar delades ut till alla som ville ha, och deltagare bar på desinficeringsmedel samtidigt som alla försökte hålla avstånd från varandra.
Demonstrationen startade från den afghanska ambassaden med den iranska ambassaden som slutdestination. I början hade cirka 50 personer samlats, men när fler anlände för att ansluta sig till tåget hotade polisen med att upplösa demonstrationen, eftersom det var emot Folkhälsomyndighetens rekommendationer att tillåta folksamlingar på fler än 50 personer. 

Det är fullt förståeligt att det kom fler än 50, eftersom det handlade om att få uttrycka sorg över de som har dödats, och ilska mot den iranska regimens förtryck.
Arrangörerna gjorde sitt bästa för att få ihop ett tåg på 50 personer och tilläts demonstrera, dock med flera stopp på vägen där polisen räknade huvuden och argumenterade för att alla människor som inte var en del av tåget ändå var på väg till ambassaden och därför kunde inkluderas i deltagarantalet.
Flera hade gjort banderoller, bland annat en med texten ”Please give me some water, I am burning”, ett citat från ett barn som var bland de som skadades av bilbranden. Bland talkörerna hördes bland annat ”Iran, Iran, stop killing afghans”.

Trots att polisen ändå i slutändan upplöste demonstrationen bara några hundra meter från den iranska ambassaden, efter en lång slingrande marsch i stekande solsken, tilläts demonstranterna fortsätta hela vägen fram.
Några valde att inte fortsätta på grund av att de inte ville bli registrerade för att ha trotsat polisens upplösning av demonstrationen. Väl på plats vid den iranska ambassaden fortsatte talkörerna och flera deltagare höll tal på många olika språk. Det var en fredlig och känslofylld demonstration. 

Offensiv talade med några av deltagarna:
– Det är orättvist att polisen vill upplösa den här demonstrationen. Jag jobbar i restaurangbranschen, där det ibland är 100 personer i samma rum. Vi har masker, handskar, och hade ju faktiskt tillstånd för 50 personer att marschera, säger Hadi.
– Det är viktigt att demonstrera för att visa att vi bryr oss om folk när det händer en katastrof. Vi visar solidaritet internationellt, med folk i hela världen, i Iran, Sverige, Somalia, eller var som helst. Jag var på demonstrationen för Black Lives Matter på Sergels torg också. Vi är alla samma, lika värda, menar Aman.
– Vi måste få tala, och det är viktigt. Det måste få vara så, säger Donya.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!