Sölvesborg: Blåbrun rasism och homofobi

Prideflaggan ska inte hissas på stadshuset i ett homofobt utspel (Foto: archibald jude / Flickr CC).

av Anders Wemmert // Artikel i Offensiv

Sölvesborgs kommun, som styrs av SD, M, KD och det lokala högerpartiet Sölvesborg- och Listerpartiet, har tidigare beslutat om att införa tiggeriförbud och att vägra ta emot flyktingar och ensamkommande med motiveringen att det hotar den kommunala självbestämmanderätten. I verkligheten visar kommunens beslut vad en blåbrun högerpolitik innebär i praktiken.

Nyligen beslöt kommunfullmäktige att kommunen hädanefter bara ska köpa in ”klassisk, tidlös konst” framför modern konst. SD-politikern Rolf Hans Berg kallade samtida modern konst för ”menskonst” och att denna typ av konst inte uppskattas av medborgarna.
Ännu ett steg i genomförandet av den blåbruna koalitionens politik togs den 12 september då kommunfullmäktige beslöt att Prideflaggan inte längre ska hissas på stadshuset i Sölvesborg. Kommunen kommer enbart att flagga den svenska flaggan på allmänna och nationella flaggdagar. Enligt Louise Erixon (SD) var hissandet av Prideflaggan ett sätt att urholka och utmana traditionen. 
Båda dessa beslut visar tydligt att den blåbruna politiken leder till attacker på invandrare, flyktingar och ensamkommande, på hbtq+-personer, på de som tvingas tigga, samt på kultur med hänvisning till nationella traditioner. Fler attacker lär komma.

Den rasistiska politik som förs i framför allt Sölvesborg, Staffanstorp och Hörby, men även i social­demokratiskt styrda kommuner som Eskilstuna, måste stoppas.
Socialister, fackföreningar och andra organisationer måste gå samman i gemensam kamp mot den blåbruna politiken som breder ut sig allt mera.