Staffanstorp: Blåbrun politik i praktiken

av Anders Wemmert

Den M- och SD-ledda kommunstyrelsen i Staffanstorp beslutade i förra veckan om att dra in allt stöd till återvändande från krigets Syrien, då de kan vara eventuella återvändande IS-aktivister. Förbudet innefattar alla typer av ekonomiska bidrag, socialstöd, bostadsstöd med mera.

Att M- och SD-styrda Staffanstorp därmed bryter mot socialtjänstlagen och diverse andra lagar bekymrar inte de styrande alls. ”Vi har vår kommunjurist med oss”, säger kommunledningen.
Detta är nästa steg i attackerna på flyktingar, ensamkommande barn och ungdomar, tiggare och muslimer i allmänhet som ingår i den politik som man bedriver.
Tidigare har kommunens ledning beslutat om en rad rasistiska åtgärder. Tiggeriförbud, förbud för skilda badtider för män och kvinnor på kommunens badhus, att alla flyktingar som kommer till kommunen ska erbjudas boende i husvagnar utan toaletter och utan rinnande vatten uppställda på en åker utanför samhället samt förbud mot halal-slaktat kött i kommunens skolor med motiveringen att maten ska vara ”svensk” är några exempel.

Nu går man alltså ett steg längre i sina attacker och bryter medvetet mot lagen och utgår ifrån att alla som flytt från krigets Syrien oavsett om de är familjer, enbart vuxna eller ensamkommande ungdomar är IS-terrorister och därför inte ska få något som helst stöd om de väljer att komma till Staffanstorp.
Den socialdemokratiska socialministern Lena Hallengren säger i en intervju till Expressen att hon har förståelse för kommunens beslut ur ”rent mänskliga aspekter”: ”Rent mänskligt kan jag ha en förståelse för hur man känner att man inte ska hjälpa dem”, säger Hallengren. Så bedriver Socialdemokraterna sin så kallade humana flyktingpolitik i verkligheten.

Det som nu händer i Staffanstorp är bara en vindpust av vad som väntar i större skala om inte en massiv mobilisering mot högerpolitiken lyckas stoppa den. 
Asylrätten måste återinföras och EU:s flyktingmurar rivas. Det behövs en facklig mobilisering mot högerpolitiken oavsett om den kommer från M-SD-styrda kommuner eller från S-MP-C-L-alliansen. 
Det behövs ett nytt, kämpande socialistiskt arbetarparti.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!