Starkt motstånd mot NMR på 1 maj

av Offensiv

Inte en centimeter åt nazisterna (Foto: Offensiv).

Nazisterna i Nordiska Motståndsrörelsen, NMR, har på nytt fått tillstånd att marschera på 1 maj, i Ludvika och Kungälv. Även om de ifjol fick långt ifrån det stöd de hade trott på i sina marscher och i valet är de fortsatt ett mycket allvarligt hot mot alla oss andra.

NMR:s stora höjdpunkt förra året var valet. Under politikerveckan i Almedalen utförde NMR-medlemmar flera allvarliga våldsdåd och överfall. Bland annat misshandlades en kvinna som höll i en Prideflagga. På grund av våldet beslutade RFSL Ungdom att inte delta i Almedalen. Under 2018 attackerades Prideevent i bland annat Luleå och Falun av NMR.

Våld präglade även NMR:s ”valkampanj”. 
De ställde upp i Ludvika, Kungälv och Boden. Huvudkandidaten i Boden, Bo Nilsson, dömdes senare både för misshandel av en ung man och för hets mot folkgrupp i sitt tal på första maj, som var ”kränkande och nedsättande mot homosexuella, invandrare och personer med utländsk härkomst”. 
Ungefär samtidigt grep polisen en ledande NMR-medlem i Sundsvall för förberedelse till mord. Han hade en rad vapen, bland annat en pistol dold i en väska, listor på ”fiender” och deras bostadsadresser, samt en rad dokument om sabotage och mord.
NMR:s planerade stora utannonserade marscher slutar ofta i fiasko. 
I september 2017 gick 20 000 människor ut på gatorna i Göteborg, vilket gjorde att NMR:s tåg stoppades. 
På 1 maj 2018 isolerades deras marscher under polisbeskydd, i Ludvika och Boden, av mångfalt fler motdemonstranter. 
Den 25 augusti stod NMR kvar på ett torg i Stockholm utan att genomföra sin planerade marsch.
Valet blev en stor besvikelse för nazisterna. I Boden, som nu verkar ha övergetts, fick NMR 61 röster. I Kungälv blev det 103 och i Ludvika, dit många ledande nazister flyttat, fick de 215 röster. NMR:s ”ledare” Simon Lindberg utgöt sig i en kommentar över det ”svenska folkets” enorma svaghet.

När NMR i år har fått tillstånd till marscher i Ludvika och Kungälv vänder sig nazisterna till ”alla nationalister, anti-globalister och EU-­motståndare”. 
Samtidigt är motståndet starkt. En undersökning från Högskolan i Dalarna redovisar att 40 procent i Ludvika har ”engagerat sig i politiska aktiviteter riktade mot NMR vid ett eller flera tillfällen, genom att delta i manifestationer, demonstrationer eller på sociala media”. En namninsamling mot att NMR skulle få polistillstånd fick snabbt över tusen underskrifter.

I Kungälv protesterade kommunen mot att polisen hade gett NMR tillstånd. Lärdomarna från de stora manifestationer – som Kärrtorp 2013 och Göteborg 2017 – som tryckt tillbaka nazisterna är att mobilisera så många som möjligt. Det är bara möjligt genom att gräsrots-
organisationer driver aktiva kampanjer. 
I Göteborg deltog grupper som ”Lärare mot nazism” och ”Hamnarbetare mot nazism” tillsammans med fackliga organisationer, hyresgästföreningar, socialister och antirasister. Det stärker självförtroendet hos alla som vill stoppa nazismen och får deras periferi att vackla eller bli passiva. Det gäller samtidigt att inte bara agera när nazisterna marscherar eller har valkampanj. 

Långsiktiga nätverk behövs hela tiden, med aktiviteter, argument och utbildade funktionärer som kan försvara Pridetåg och andra som attackeras. 
Nazister och rasister frodas av dagens orättvisa politik och växande klyftor. Att kämpa mot rasism och nazism är därför också en kamp för bostäder, arbete, utbildning och vård för alla.
Det behövs gemensam kamp i bostadsområden och arbetsplatser, mot dagens högerpolitik och mot rasism och nazism.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!