Stockholm: Ta kamp mot hyreshöjningskrav

Mitt under en svidande levnadskostnadskris vill ”allmännyttan” chockhöja hyrorna – trots att de gör enorma vinster (Foto: Natalia Medina).

av Mattias Bernhardsson // Artikel i Offensiv

Måndag den 9 januari samlar Hyresgästföreningen i Stockholm till protester mot de kommunala bostadsföretagens skandalösa hyreshöjningskrav på 8,7 procent. Familjebostäder, Stockholmshem och Svenska Bostäder – som till hundra procent ägs av Stockholm stad – är hyresvärd för 75 000 hyresgäster och sätter ofta golvet för de privata värdarnas hyreskrav.

Efter Hyresgästföreningens motbud på 2,8 procent vägrade ”allmännyttan” att fortsätta förhandlingarna och frågan har gått till medling till Hyresmarknadskommittén.
Argumenten att hyreskraven bygger på höjda kostnader för värme och förvaltning faller på de stora vinstkraven. Dessutom har stora elprisstöd från staten utlovats till de tre bolagen. År 2021 gjorde Svenska Bostäder en vinst på 706 miljoner kronor, Stockholmshem på 676 miljoner och Familjebostäder på 573 miljoner kronor.
Enligt bolagsfakta var Svenska Bostäder ett av Sveriges 17 procent mest lönsamma bolag 2021, med en vinstmarginal på 30,8 procent.
Trots att Stockholms stads nya majoritet (S, V och MP) i december beslutade att sänka allmännyttans avkastningskrav med 479 miljoner kronor – vilket motsvarar 6,2 procent på hyran – står de kommunala bolagen fast vid det makabra hyreshöjningskravet.

Nätverket ”Nej till Marknadshyra – Ja till en social bostadspolitik” – som organiserade protesterna vilket bidrog till att skrota förslaget att införa marknadshyra 2021 – mobiliserar också till Hyresgästföreningens protester på måndag, men ställer bättre krav. Hyresgästföreningen driver på för en höjning med 2,8 procent, medan nätverket kräver frysta hyror.
I Upplands Bro gick Hyresgästföreningen med på hyreshöjning i allmännyttiga Upplands Brohus på 3,6 procent, plus ett ”kristillägg” på 122 kronor per månad under 11 månader – sammanlagt nästan 5 procent.

Nu är det upp till bevis för ”vänsterstyret” i Stockholm – som har majoritet i de tre allmännyttiga bostadsbolagen – att stoppa hyreskravet. Det räcker bevisligen inte att sänka avkastningskravet, det krävs beslut om att dra tillbaka hyreskravet.
Vänsterpartiets Clara Lindblom, som är bostadsborgarråd och dessutom ordförande i två av de tre allmännyttiga bolagen, säger dock i Nyhetsbyrån Järva att varken kommunfullmäktige eller allmännyttans styrelser har inflytande i hyresförhandlingarna.
Men det stämmer inte riktigt. I Svenska Bostäders arbetsordning står det, under ”B.1.3 Frågor som ska beslutas av styrelsen”, att ”Ingående av avtal med hyresgästförening avseende bostadshyror” i ”samtliga fall” ska fattas av styrelsen. I bolagsordningen står det också att kommunfullmäktige kan ta ställning i frågor som är av ”principiell beskaffenhet eller annars av större vikt”.
I arbetsordningen står det förtydligat att ärenden ”av särskilt känslig natur bör därför, oavsett belopp, behandlas som frågor av principiell beskaffenhet eller annars av större vikt”.

Vänsterpartiet borde genom sin ordföranderoll kalla till extrainsatta styrelsemöten för allmännyttan och föreslå att styrelserna beslutar att dra tillbaka hyreshöjningskraven.
Ett beslut av principiell karaktär skulle också vara att hyrorna ska frysas så länge det råder inflationskris.

Protestera den 9 januari kl 16-17 på dessa platser:
• Utanför Stockholmshems kontor på Hornsgatan 128 (Södermalm).
• Utanför Svenska Bostäders kontor på Vällingbyplan 2 (Vällingby).
• Utanför Familjebostäders kontor på Hammarby Fabriksväg 67 (Hammarby Sjöstad).

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!