Stoppa de drakoniska nedskärningarna i skolan

Offensiv var på plats sist lärarfacken demonstrerade i Stockholm, utanför Stadshuset den 20 november 2019. Redan då var bristningsgränsen nådd – men dessa nya nedskärningsförslag är totalt katastrofala. Foto: Elin Gauffin

Fackföreningen Sveriges Lärare Stockholm mobiliserar för fullt inför skolprotestdagen den 6 maj, kl 13.00 vid Stadshuset. I Stockholm delades 2 500 flygblad ut den första maj. Utöver Stockholm är det demonstrationer i Göteborg den 25 maj och i Umeå den 27 maj. Offensiv uppmanar alla sina läsare som har möjlighet att delta.

ELIN GAUFFIN

Det är med en klump i halsen man läser vittnesmålen på instagramkontot ”Stockholms skolor larmar”. En skola i västra Stockholm som har haft en uppryckning, där fler och fler elever har valt den akademiska banan istället för den gängkriminella (med stark förankring i området), skriver:
”Det ekonomiska stödet har gradvis dragits ner till skolan och nu kommer kallduschen, drygt 9 heltidstjänster måste dras in för att klara sparkravet på 5,6 miljoner kronor. Lärare, fritidspersonal, resurspersonal och annan personal försvinner. Klasstorlekarna kommer att öka och lärarna kommer inte ha tid för alla.”
Det verkar vara likadant på nästan alla skolor. 265,9 miljoner kronor ska sparas på de kommunala grundskolorna i Stockholm och därtill kommer nedskärningarna på gymnasiet.
En vän som jobbar som resurs på en utsatt skola i södra Stockholm beskriver hur han är helt slut efter varje skoldag redan som det är idag och därför kommer att sluta. Även denna skola förlorar cirka hälften av stödpersonalen till hösten.

Det här är en katastrofal politik som bara måste stoppas. Det rödgröna styret i Stockholm skyller på regeringen som inte ger några extra pengar till kommunerna i vårbudgeten, och regeringen skyller i sin tur på kommunerna. Den här frågan borde vara lika stor i media som uppmärksamheten kring skjutningar och sprängningar har varit.
Vi har ett läge där fler barn än någonsin sitter bakom lås och bom – och så förs en politik som alla vet kommer att öka möjligheten för de kriminella gängen att rekrytera, och för den redan höga psykiska ohälsan bland unga att öka, liksom ungdomsarbetslösheten som också stiger med lågkonjunkturen.

Socialistiskt Alternativ – som förut hette Rättvisepartiet Socialisterna – har en lång tradition av kamp mot skolnedskärningar, allt från Elevkampanjens strider på 1990-talet till den stora kampanjen mot stordriftsskola i Luleå 2015-2020, till dagens kampanj för Båtsmansskolan i Söderby (Haninge).
Senast i valmanifesten förde vi fram följande krav:

  • Alla barns rätt till likvärdig skola med tillräckliga resurser.
  • Nej till stordrift och stora skolkomplex – ja till trygga skolor i närmiljön.
  • Mindre barngrupper i förskolan, max 15 barn per storbarnsgrupp och 10 barn per småbarnsgrupp på tre heltidstjänster.
  • Max 20 elever per normalklass i grundskolan, gymnasiet, sfi och komvux. Kraftig satsning på resurslärare och pedagoger till stöd för barn med särskilda behov.
  • Ut med de vinstdrivande friskolorna. Avskaffa skolvalet som är grunden till skolsegregeringen och utslagningen.

Därtill står Socialistiskt Alternativ för följande viktiga krav:

  • Stopp för alla nedskärningar på skolan. Lågkonjunkturen måste mötas med stora extrasatsningar. Full kompensation för prisökningar och ökade lönekostnader.
  • Lärare och övrig personal måste få reallöneökningar i årets avtalsrörelse.
  • Avskaffa betygshetsen och provstressen. Bygg ut gymnasieskolor så att elever kommer in på sitt förstahandsval.
  • Omedelbart stopp på nedskärningar på folkhögskolor. Bygg ut folkhögskolor, komvux och högskoleplatserna för att motverka arbetslöshet. Inför studielön istället för studielån.
  • Bekosta skolsatsningen med statlig skatt på storföretag och banker. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!