Stoppa Natokuppen

Oavsett Natoansökan är en slutgiltig Nato-omröstning i riksdagen många månader bort – nu är det socialisters uppgift att bygga krigsmotståndet (Foto: Natalia Medina).

av Jonas Brännberg // Artikel i Offensiv

Sällan har ordet chockdoktrin bättre kunnat användas för det som nu pågår. Med en hisnande fart och hysteriskt uppiskad stämning i media ska en Natoansökan drivas igenom innan maj månads slut, troligen redan veckan efter Natomötet helgen den 14-15 maj. Mycket vatten kommer dock att rinna under broarna innan riksdagen kan ratificera ett medlemskap – än kan motståndet byggas.

Att Sverige ännu inte har skickat in någon ansökan har inget att göra med Socialdemokraternas interna ”dialog” – ledningen har för länge sedan bestämt sig och medlemmarnas åsikt har som mest betydelse för takten för Natoomsvängningen. Istället handlar det om de möten som regeringen nu genomför med Natoländer för att förankra Sveriges roll i Nato.
I veckan träffade Magdalena Andersson Tysklands förbundskansler Schulz (tillsammans med Finlands statsminister Sanna Marin) och sedan besöker utrikesminister Ann Linde USA:s och Kanadas utrikesministrar.
Socialdemokraternas tidigare besked att ett partistyrelsemöte den 24 maj ska avgöra frågan haltar med regeringens tidsplan; därför går rykten om att den redan bisarrt korta ”dialogen” inom S ska kortas ytterligare.

Chockdoktrinen handlar om att använda en befintlig eller påhittad kris för att piska upp en enkelriktad och hysterisk stämning för att få igenom beslut som man har velat ha under lång tid. Allt ges en demokratisk fasad genom opinionsundersökningar när hetsen är som värst. Men som före detta S-ministern Leif Pagrotsky konstaterade i Aftonbladet:
– Folk som har tyckt att vi ska gå med i Nato hela sitt liv är med i tv mer eller mindre varje dag och det är klart att det ger en väldigt samstämmig bild. Att folkopinionen reagerar och att ett medlemskap i Nato då ses som ödesbestämt och nödvändigt är inget konstigt.
Det finns en rad frågor som den härskande eliten vill undvika genom en kuppartad process.

Hotet från Ryssland

Rysslands krig i Ukraina är ett fruktansvärt övergrepp i jakt på ökad imperialistisk makt. Socialister stödjer det ukrainska folkets rätt att försvara sig, kräver omedelbart tillbakadragande av ryska trupper och säger nej till all imperialism – inklusive Natoimperialismen.
Men Ryssland är inget hot mot Sverige. Det är inte bara kriget som går dåligt för Putin. Rysslands ekonomin är mindre än Italiens, befolkningen minskar och om världen ska ha en framtid kommer oligarkernas största exportvaror olja och gas till största del behöva stanna i marken.

Vem betalar?

Magdalena Andersson har sagt att upprustningen till Natokravet 2 procent av BNP till militären ska betalas ”krona för krona”. Det innebär i praktiken att pengarna tas från vård, skola och omsorg.

Kärnvapen

Finlands Sanna Marin har uttryckt sig positivt till att Nato har kärnvapen, men svenska politiker säger ingenting. Norges och Danmarks ”undantag” – att de inte tillåter kärnvapen på sitt territorium – är tandlöst eftersom USA aldrig avslöjar vilka vapen man för med sig. Alla Natoländer deltar i planering av kärnvapenpolitiken.

Natobaser

Danmark och Norge har tidigare sagt nej till Natobaser, men Danmark har nu godkänt stationeringen av USA-soldater i landet, och Norge håller på att ge USA kontroll över militärbaser. Om Sverige blir medlem är det högst troligt med Natobaser både på Gotland och i Norrbotten (för striden om Arktis).
Magdalena Anderssons ”om vi går med i Nato, handlar det om att vi har ett särskilt ansvar för Östersjön skulle jag tro” pekar precis i den riktningen. USA pressar också andra länder att öppna fler Natobaser – och betala för dem.

Värnpliktiga som skickas till fjärran krig

”Ett minus för Natomedlemskap är om svenska värnpliktiga killar och tjejer kan skickas till Turkiets gräns mot Syrien, Irak och Iran”, sa Leif Pagrotsky i Aftonbladet, något som sedan bekräftats som ”absolut möjligt” av militära experter.

Natos verkliga fokus: Kina

Västs krig genom ombud i Ukraina handlar inte om omtanke om människor i Ukraina eller demokrati – varför i så fall inte samma agerande mot Saudiarabien angående det ännu brutalare kriget i Jemen? Eller Natolandet Turkiets förtryck av kurder?
Det handlar förstås om att slå mot den imperialistiska konkurrenten Ryssland, men lika mycket att skicka en varning till den globala huvudmotståndaren, den kinesiska imperialismen. Redan diskuteras hur Natotrupper skulle delta i ett krig om Taiwan.

”Det går alldeles utmärkt att argumentera för att Sverige av en rad olika skäl lojalt ska sluta upp bakom den ena av två supermakter i en storkonflikt på andra sidan jordklotet (…) men i det tempo som Natoanslutningen nu verkar ske är det knappast en möjlig utveckling som svenskarna ännu haft en reell chans att ta ställning till”, kommenterade Niclas Vent i Aftonbladet.
Självklart är det rätt att stödja V-kravet på en folkomröstning för att ge alla en chans att diskutera och rösta om dessa frågor. Tyvärr känns dock Nooshi Dadgostars utspel mer som en ursäkt för att inte göra det som är det absolut största behovet nu – att tydligt säga ”nej till Nato” och militarism, och bygga en bred rörelse på gator och torg, i fackföreningar och bostadsområden.

Oavsett Natoansökan är en slutgiltig Nato-omröstning i riksdagen många månader bort – nu är det socialisters uppgift att bygga krigsmotståndet.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!