Strejkframgång för de tyska lokförarna

GDL vann genom strejken flera av sina krav, bland annat om löneökningar och covidbonus. Foto: Sebastian Willnow / dpa

Efter tre omgångar med strejker har det tyska lokförarfacket GDL till slut vunnit striden mot Deutsche Bahn (DB), Tysklands statsägda järnvägsbolag. DB är världens största tågbolag och en vinst mot en sådan bjässe som dessutom har staten i ryggen är definitivt en framgång för kampen. 

För att avbryta den tredje strejk­omgången tog DB facket ännu en gång till domstol för att tvinga dem tillbaka i arbete, men förlorade igen! Trots det finns lite smolk i bägaren då konflikten avslutades i mitten av september med en kompromiss o i ett läge där arbetarnas kampvilja ännu var mycket hög.

Inom järnvägen finns flera fack, det största är EVG och ett av de mindre är GDL.

Under covidkrisen, när resandet gick ned och DB:s inkomster sjönk, gick EVG med på lönestopp under 2021 och bara 1,5 procent i lönelyft nästa år, vilket är långt under inflationen, i utbyte mot att DB lovade att inte sparka någon av sina anställda. 

När trafiken började rulla igen valde GDL att kräva ett stopp för årets lönefrysningar och löneökningar på totalt 3,2 procent under 2021-2022 samt en covid-bonus på 600 euro (ca 6 000 kronor). De ville även ta strid mot försämringar i företagets pensionssystem samt få inflytande över företagets framtid. 

Diskussioner har länge förekommit om privatisering av utförsäljning av DB:s verksamhet. Förslag har exempelvis rests om att sälja ut DB:s helägda dotterbolag DB Schenker.

Ytterligare en fråga som har dykt upp och prövats under konflikten är TEG, en tysk lag om hur kollektivavtal får förhandlas som infördes 2015. Lagen liknar de svenska antistrejklagarna från 2019 och säger att företaget bara behöver förhandla kollektivavtal med det fack som har flest anställda inom varje bransch. 

DGL har därför haft en extra anledning att visa sin stridbarhet; om de kan vinna fler medlemmar inom andra områden på företaget kan de få rätten att förhandla om större kollektivavtal. 

Under strejken var det förutom lokförarna även konduktörer, service-personal och andra grupper inom företaget som strejkade. Totalt uppgav en av sju invånare i Tyskland att de påverkats av strejkerna.

Efter tre omgångar med strejker under de senaste två månaderna slöts till slut ett avtal mellan GDL och DB. DB gav efter på flera av punkterna, men försämringarna på pensionssystemet kvarstår för anställda från och med nästa år och det är ännu inte förhandlat exakt hur de nya pensionerna ska se ut. 

Löneökningarna blir totalt 3,3 procent; den 1 december höjs lönen med 1,5 procent och den 1 mars 2023 med ytterligare 1,8 procent. Dessutom ska covid-bonus utbetalas i två omgångar på 800 till 1 000 euro per medlem (8 000 till 10 000 kronor). 

Efter att ha sett denna utveckling har EVG gått ut med att även de vill omförhandla sitt avtal. För att behålla medlemmar och fortsätta vara största fackliga organisatör på arbetsplatsen kommer de behöva visa upp sin styrka. Det är inte omöjligt att de tvingas ta strid för ett få ett liknande avtal som GDL.

Årets strejker inom järnvägen är den näst längsta konflikten i DB:s historia (bara GDL:s strejker under 2015 har varit längre). GDL:s strejk attackerades av media, politiker och även andra fackliga ledare.

EVG ingår i DGB (Tysklands största fackliga centralorganisation) och ledaren för DGB gick under strejken ut och anklagade GDL för att agera utan solidaritet, att ställa arbetare mot varandra samt att sätta sina egna intressen framför alla andra tåganställdas. Ännu mer komplicerat blir det när man betänker att GDL:s ledare Claus Weselsky även är aktiv inom CDU (Kristdemokraterna), vilka definitivt inte är på arbetarnas sida.

Men trots den kompromiss som ändade strejken ser vi återigen att kamp lönar sig! Nu återstår att se vilka, om några, stridsåtgärder EVG är beredda att sätta in för sina medlemmar. ■

Lars Bjersing

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!