Stridsåtgärder på tapeten

Efter Målarna följer Byggnads och Kommunal med sina strejkvarsel (Foto: Natalia Medina).

av Louise Strömbäck // Artikel i Offensiv

Under avtalsrörelsen har flera kollektivavtal redan undertecknats, med mer eller mindre kamp från fackens sida. Men det är fortfarande flera fack som är mitt uppe i sin avtalsrörelse, och flera har varslat om stridsåtgärder. Den 12 maj gick Målarna ut i strejk, och den 16 maj lade Byggnads, Elektrikerna och Fastighets ett sympativarsel för att stödja målarnas kamp. Dagen efter det, den 17 maj, tecknade Målarna ett nytt kollektivavtal.

Men Byggnads har även varslat till strejk för egen del, som bryter ut den 24 maj om inget kollektivavtal tecknas innan dess. Varslet gäller installatörer inom VVS, och påverkar runt 30 000 arbetare. Orsaken till varslet är att arbetsgivarorganisationen Installatörsföretagen tillåter oseriösa underentreprenörer och vägrar förhandla om Byggnads förslag på lösningar.
Många underentreprenörer i byggnadsbranschen sysslar med lönedumpning och fuskar med säkerheten och arbetsmiljön. Byggnads försöker nu förhandla fram olika lösningar på problemet, men hittills har inte arbetsgivarorganisationen velat lyssna. Kommer man inte fram till något kan det mycket väl bli en strejk.

Även Kommunal har varslat om strejk och andra stridsåtgärder för anställda inom avtalsområdet trädgårdsanläggning, som bland annat berör parkarbetare, trädgårdsarbetare och anläggningsarbetare. Om inget avtal tecknas med arbetsgivarorganisationen Gröna arbetsgivare innan dess kommer strejken att bryta ut den 25 maj.
Varslet beror på att arbetsgivarorganisationen inte vill höja avtalets lägstalöner i enlighet med industrins märke.

Hamnarbetarförbundet står nu utan kollektivavtal, efter att arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar sade upp avtalet från den 19 maj. Efter att ha tecknat kollektivavtal med Transport, där de offrade anställningsskyddet till förmån för högre löner, försöker Sveriges Hamnar tvinga igenom samma sak i ett avtal med Hamnarbetarförbundet.
Hamnarbetarförbundet poängterar att svensk lag tillåter arbetsgivaren att enbart tillämpa löner och andra villkor i det första ingångna avtalet i branschen, vilket i det här fallet är Transports avtal. På så sätt kan arbetsgivaren välja att teckna ett avtal med det fack med lägst krav och övriga fack har inget att säga till om. Hamnarbetarförbundet vill kämpa och menar att de inte går med på försämringen av anställningsskyddet som Transport har gjort.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!