Sudan: Ut med militären – stoppa kontrarevolutionen

av Per Olsson

Kontrarevolutionen har stärkt greppet i Sudan. Nu behövs nya massmobiliseringar (Foto: M. Saleh / Wikipedia Commons).

I förtid avblåstes den massiva generalstrejk som oppositionsrörelsen i Sudan hade inlett den 9 juni mot militärstyrets massaker på demonstranter och vägran att lämna ifrån sig makten.

Efter att ha fått ett vagt löfte om nya förhandlingar avbröts generalstrejken efter tre dagar utan att dess huvudkrav – bort med militärjuntan (TMC) och ställ de ansvariga för massakern den 3 juni inför rätta – infriades. Men som väntat var löftet om förhandlingar ännu en manöver från militären för att försöka vinna tid, avleda och splittra den revolutionära kampen samt för att vinna internationellt stöd. 
Sannolikt avbröts generalstrejken efter påtryckningar från Väst­imperialismen och regionala stormakter som förenats i oron för att revolutionen på nytt skulle få överhanden och spridas. 
128 människor har dödats av militären i huvudstaden Khartoum sedan den 3 juni. Även på andra håll kommer rapporter om ökat dödligt våld från militären och de olika miliser som opererar vid sidan av de reguljära trupperna.

Våldet och övergreppen, som särskilt riktas mot kvinnor, arresteringarna av oppositionella och att internet varit stängt i snart två veckor avslöjar att militärjuntan ämnar göra allt för att sitta kvar. Militärens kontrarevolution har backats upp politiskt och ekonomiskt av de diktatoriska regimerna i Egypten, Saudiarabien och Förenade Arab­emiraten. I utbyte har militärjuntan lovat fortsätta att bidra med sudanesiska soldater till Jemenkriget. 
I början av veckan utlyste fackföreningar och andra oppositionsgrupper nya protester som svar på att de förhandlingar som utlovades inte hade startat. De planerade demonstrationerna med start tisdagen den 18 juni utgör enligt oppositionen en ”revolutionär eskalering” av kampen för att förmå militärstyret att lämna ifrån sig makten.

Nya massmobiliseringar är nödvändiga, men ledningen för den fackliga centralorganisationen SPA, som gått i bräschen för kampen, och övriga som ingår i den breda oppositionsalliansen för frihet och förändring gjorde ett misstag när generalstrejken avbröts i förtid. 
Generalstrejken den 9-11 juni, som enligt en av SPA:s ledare var en oemotsvarad framgång, hade förutsättningen att återge revolutionen det momentum som den börjat förlora under de senaste veckorna. Generalstrejken var i det närmaste total och fortsatt strejk och civilt motstånd skulle ha fått ännu fler soldater och lägre officerare att gå över till revolutionen. 
Det finns otaliga vittnesmål om splittringen inom de väpnade styrkorna. I förra veckan ska officerare som vägrat skjuta på demonstranter ha arresterats. Massakern på sittprotesten i Khartoum den 3 juni, som dödade minst 100 och skadade mångdubbelt fler, ”fick soldater vid flera garnisoner att göra myteri och storma vapendepåer för att få vapen som kunde användas mot RSF (den milis som är kontrarevolutionens huvudsakliga styrka)”, rapporterade brittiska Economist den 8 juni.

Det är just rädslan för att militären helt ska splittras som fått de styrande generalerna att ge löfte om förhandlingar samt påbörja en rättegång mot al-Bashir. Militären kan också göra andra eftergifter för att kunna sitta kvar och vinna tid. 
Men om ett nytt, fritt Sudan ska byggas krävs att militärstyret avsätts och att en ny stat byggs på basis av kampen och massornas självorganisering.

RS/Offensiv säger:
• Fortsatt mobilisering med nya strejker till revolutionens försvar. 
• För demokratisk organisering och självförsvar av revolutionen. Bygg strejk- och försvarskommittéer på alla arbetsplatser, gator och grannskap. Upplös RSF och alla regimens miliser.
• Ned med militärregimen. För en revolutionär konstituerande församling och en arbetarnas och de fattigas regering.
• Försvara alla demokratiska rättigheter – släpp alla politiska fångar och personer som arresterades under de senaste dagarna.
• Det sudanesiska folket har rätt att bestämma sin egen framtid – nej till regionala och internationella stormakters ingripande i Sudans angelägenheter. 
• Skrota militär- och säkerhetsbudgetarna – för ett program med massiva offentliga investeringar i infrastruktur, hälsa, jobb och utbildning.
• Alla företag och tillgångar som tillhör den gamla regimens hantlangare, militär- och säkerhetsansvariga eller ägs av utländska storföretag måste förstatligas under de anställdas kontroll och styre. 
• Internationell arbetarsolidaritet med den sudanesiska revolutionen – ingen tillit till Afrikanska unionen, EU eller andra imperialistiska organ och regeringar.
• Ned med kapitalism, exploatering och krig. Dra omedelbart tillbaka alla sudanesiska trupper från Jemen. 
• För ett fritt, demokratiskt och socialistiskt Sudan som erkänner rätten till självbestämmande för alla förtryckta folkgrupper.


Algeriet: Frige Louisa Hanoune!

Det algeriska Arbetarpartiets (ett vänsterparti) ledare Louisa Hanoune har suttit fängslad sedan i maj. Under fängelsevistelsen har hennes hälsosituation allvarligt försämrats.  Fängslandet av Louisa Hanoune och andra regimkritiker utgör ett försök av den styrande klicken att sitta kvar vid makten efter att massprotester avsatte president Abdelaziz Bouteflika den 2 april. Men trots repressionen fortsätter kampen.
Den 20 juni hålls en internationell aktionsdag för Hanounes omedelbara och villkorslösa frigivning. 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!