Tecknarupprop mot Nato

Tecknare Ahmad Quaddura har en av alla starka bilder som du hittar på hemsidan catch2022.net.

av Elin Gauffin // Artikel i Offensiv

Som ett eko från Humanitet (en samling illustrationer mot 1930-talets fascism) från 1933 finns tecknaruppropet Moment 2022 – Nej till kärnvapen – Nej till Nato. Hittills har över 70 av landets främsta tecknare skickat in sina bidrag som du kan se på hemsidan catch2022.net.

Det är otroligt skönt att se bilderna. Som att äntligen kunna andas i ett allt mer kvävande politiskt klimat. Jag uppmanar alla att gå in på sidan när man till exempel sitter på dass. För det är bra att ta några bilder i taget och ta in dem ordentligt.
Precis som på 1930-talet inskränks demokratin nu i snabb takt. I sådana här lägen är konstens kraft ännu viktigare än vanligt. Nu är det inte längre läget att en bild säger mer än 1 000 ord. Det är 70 fantastiska bilder som säger mer än inga ord alls – eftersom Natomedlemskapet inte ens diskuteras öppet i samhället.

Det är många fredsduvor som tecknats, som den med den rödlistade fredsduvan (Linus Eriksson). Det är många pistoler, som den med pistolen vars pipa förlängs in i en annan pistols pipa – öst möter väst (Jakob Wegelius).
Fia Lien, Sven Nordqvist och Max Gustafsson är bland dem med efter katastrofen-bilder på totalförstörda landskap där någon utropar ”Vi vann” eller ”Det var de som börja”.
Ellen Greider låter två skelett fundera där den ena tycker att det man inte ska se allt så svartvitt. Men det är svartvitt. Två vita skelett i ett svart mörker där allt annat är sönderbombat.

Karin Zaric Sunvisson är initiativtagare till uppropet och har en bild på en bomb som Magdalena Andersson bär på där det står ”välkomstpresent från Nato”. Den går väl ihop med Jan Lööfs bidrag där Chrusjtjov och Erlander på 1960-talet trodde frågan skulle vara löst 2022 för då borde Sverige ha fått en kvinnlig statsminister.
Offensiv ställer några frågor till Sunvisson.

Vilka är tecknarna bakom uppropet?
– Vi är ingen homogen massa. Vi är ett tvärsnitt ur det svenska folket, med olika politisk färg och bakgrund. Någon som ville håna oss frågade spydigt vad som kommer härnäst, ”Florister mot Nato?”. Det låter som en jättebra idé, tycker jag – liksom undersköterskor, förskolepedagoger, frisörer och murare mot Nato! Vårt upprop borde inspirera andra att göra samma sak.

Varför ett tecknarupprop?
– Bilden är omedelbar, det går inte att värja sig för den. Däri ligger dess stora vådlighet, men också dess potential som verktyg för politisk förändring. Vi tecknare som medverkar i uppropet har tagit den makten i egna händer.

Vad är ert viktigaste budskap?
– Vi motsätter oss att Sverige blir en del av Nato, därför att Nato står för en förlegad världsordning som bygger på militär dominans och hot om kärnvapen.
– Ett svenskt Natomedlemskap skulle vara en förlust inte bara för Sverige, som lägger över delar av vår självbestämmanderätt i händerna på några av historiens värsta kolonialmakter, men också för världen som verkligen mer än någonsin är i behov av alliansfria länder som kan verka för fred och kärnvapennedrustning.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!