Teslastrejken fortsätter

Det var god stämning bland strejkvakterna utanför Tesla i Segeltorp, Stockholm (Foto: Sebastian Olsson).

av Offensiv

Natten till den 27 oktober inleddes IF Metalls strejk för kollektivavtal på Tesla. Strejken var en följd av företagets fem år långa vägran att teckna kollektivavtal för sina anställda i Sverige, med hänvisning till att man inte har tecknat kollektivatal någonstans i världen. Snart är strejken inne på sin fjärde vecka och stödet är fortsatt starkt.

Det är en historisk strid som landets fackföreningsrörelse utkämpar mot den antifackliga globala jätten Tesla, som ägs av världens rikaste individ Elon Musk som varje dag i år har kunnat addera ytterligare dryga 3,7 miljarder kronor till sin förmögenhet. Striden mot Tesla kan bli lång och solidariteten från andra fack och allmänhet kan bli avgörande.
IF Metalls strejk har backats upp av sympatiåtgärder från flera LO-förbund, Hamnarbetarförbundet och fackförbundet ST (TCO).
Det kan också bli nödvändigt att begära sympatiaktioner från exempelvis transportfacken i andra länder, särskilt Norge och Danmark, för att hindra att nya Teslabilar fortsätter att komma in i Sverige, trots blockaden i landets alla hamnar från den 17 november.

För att förhindra att Tesla med hjälp av strejkbrytare kan fortsätta att upprätthålla verksamheten vid sina verkstäder landet runt behöver IF Metall organisera fler och större strejkvaktskedjor samt vädja till hela fackföreningsrörelsen och allmänhet att ställa upp som strejkvakter.
• Allt stöd till strejken för kollektivavtal på Tesla.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!