Tiotusentals i brittiska klimatmarscher

av Socialist Party (CWI England & Wales)

Ungdomar världen över protesterar för att rädda klimatet.

Tiotusentals ungdomar slöt upp i Storbritannien till den globala protestdagen Deep Strike för klimatet. Totalt var det klimatstrejker i 60-70 orter i Storbritannien.

”Vad vill vi ha? Förändring!”, ropade ungdomarna i hela landet. Många bar på hemmagjorda plakat. De stannade trafik, klev på bussar och använde trafikkoner som megafoner. Ridande polis omringades av ungdomar som klappade deras hästar. Ungdomarna kräver en framtid på denna planet. 

I Glasgow uppgav flera av studenterna att lärarna gav dem fullt stöd i strejkerna:

– Vi lämnade klassrummen och inga lärare försökte stoppa oss – faktum är att de gav oss sitt helhjärtade stöd då vi kämpar för vår framtid, uppgav studenter på Boclair Academy i Beardsen.

Plakat med ”Det finns ingen planet B”, ”Ungdomen strejker för klimatet”, ”Vi vill inte vara dinosaurier”, ”Tiden rinner ut”, ”Förnekelse är inte vår politik” med flera bars av ungdomar. Talkörer som ”Fossila bränslen måste väck” och ”Ingen mer kol, ingen mer olja, lämna de fossila bränslena i marken” ropades. 

Premiärminister Theresa May kritiserade att studenter gick ut i strejker. Men som svenska Greta Thunberg anmärkte: ”Hon säger att barn på skolstrejker ’slösar bort lektionstiden’. Det kanske är så. Men politiska ledare har slösat bort 30 år med sin handlingsförlamning. Och det är något värre.”

Vi pekar på att det behövs en socialistisk omvandling av samhället för att stoppa klimatförändringarna, att den kraftfulla ungdomsrörelsen behöver koppla an till arbetarrörelsen och fackföreningarna med krav på offentligt ägande av storföretagen som dominerar ekonomin samt att det behövs massiv investering i förnybara energikällor.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!