Trump göder högerterrorn

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Trumps politik och retorik sporrar till terrorhandlingar. (Foto: White House / Flickr CC)

Minst 22 människor dödades när en tungt beväpnad rasist fylld av hat gick till attack mot ett varuhus i El Paso i Texas, på gränsen mellan USA och Mexiko.

Strax innan sin dödliga attack hade den rasistiska massmördaren publicerat ett ”manifest” som i likhet med president Trump påstod att Texas och USA höll på ”invaderas” av latinamerikaner.Dådet i Texas har föregåtts av en kraftig ökning av antalet rasistiska och högerextrema terrordåd i såväl USA som i andra delar av världen. I skydd av den statliga rasismen och Trumps hets mot invandrare och flyktingar har amerikanska vit makt-grupper och nazister trappat upp sina våldsamma hat- och hetskampanjer.

I mars ifjol dödades 11 människor när en nazist skrikande ”Alla judar måste dö” gick till angrepp mot en synagoga i Pittsburgh. Det var den dödligaste antisemitiska attacken i USA:s historia. Enligt amerikanska ADL, Center on Extremism kunde varje enskilt extremistmord – från Pittsburgh till Parkland – år 2018 kopplas till högerextremister. Totalt föll minst 50 människor offer för högerns terror ifjol, vilket var den högsta siffran sedan den rasistiska ”Oklahomabombarens” terrorattacker 1995. 
Av alla terroristdåd i USA under det senaste decenniet har omkring tre fjärdedelar (73 procent) utförts av högerextrema vita rasister. Men av politiska skäl fortsätter de amerikanska myndigheterna och polisen att helt ignorera hotet från extremhögern och de rekordmånga vit makt-grupperna.
Efter terrordådet i El Paso försökte Trump två sina händer och skylla massmorden på en ”galen individ”. Som om enskildas handlingar, enskilda ”raskrigares” attacker, inte har en bakgrund eller sker i ett sammanhang. 

Trumps politik och retorik sporrar till terrorhandlingar. Bara några veckor innan dådet i El Paso höll Trump ett valmöte där han retoriskt frågade vad ”vi ska göra åt invasionen från Mexiko?”, varpå någon i publiken svarade ”skjut dem”. 
Trumps flyktingmurar, den extrema nationalistiska politiken och propagandan göder vit makt-grupperna och skapar det polariserade klimat i vilken högerterrorn gror.  Men högerreaktionen föder också ett motstånd och nya kamprörelser, som manifesterats i massprotester. I Charlottesville och Boston 2017 stoppades nazistmarscherna av tio­tusentals demonstranter. 
På alla fronter finns ett växande motstånd mot Trumps högerpolitik, vilket också bidrar till att socialistiska idéer vinner mark i USA (läs mer här).

Rasisternas terror, liksom religiösa fundamentalistiska gruppers/individers terrorattacker, syftar till att sprida skräck och skapa splittring. Förutom våldet och ett totalt förakt för människoliv har alla dessa terrorister det gemensamt att de hatar demokrati och öppenhet samt hyser ett särskilt starkt hat mot multikulturalism, feminism och socialism.
Rasism och terrorism är en följd av kapitalismens återvändsgränd och förfall och kan bara bekämpas av en socialistisk massrörelse som förenar arbetare och fattiga i en kamp för skapa en jämlik värld, fri från allt förtryck och våld.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!