Tusentals flyktingar fast i Mexiko

Gränsmuren Mexiko-USA. Biden har fortsatt Trumps ”stanna i Mexiko”-policy gentemot flyktingar (Foto: CC0).

av Louise Strömbäck // Artikel i Offensiv

Tusentals flyktingar från Latinamerika och Karibien har fastnat i Mexiko på väg mot USA. USA har stängt sina gränser mot flyktingar med pandemin som ursäkt. Samtidigt driver Mexiko igenom Trumps ”stanna i Mexiko”-policy som Biden har återinfört, av rädsla över att straffas ekonomiskt av USA om de släpper igenom flyktingar.

Från Latinamerika och Karibien flyr folk främst från fattigdom, våld och korruption. De som tar landvägen behöver passera gränsen mellan Mexiko och USA, en svårpasserad gräns med hög bevakning, höga staket med taggtråd och beväpnad gränspolis som patrullerar.
Än svårare blev det sedan Mexiko också jobbar med att hindra folk från att passera gränsen, efter att Donald Trump hotade med att införa ökande tariffer på all import från Mexiko om landet inte stoppade migrationsflödet från Centralamerika.
Många flyktingar stoppades redan vid gränsen mellan Guatemala och Mexiko. I den mexikanska staden Tapachula på gränsen till Guatemala har tusentals tvingats stanna då de inte får röra sig fritt i landet utan att ha beviljats uppehållstillstånd vid exempelvis asyl. Svårigheten att röra sig vidare till USA har lett till att allt fler istället söker asyl i Mexiko.

Förra året tog landet emot över 131,000 asylansökningar, en dubblering sedan 2019. De allra flesta asylansökningarna kom från Haiti, Honduras och El Salvador. De behöver vänta i månader innan de ens får ett möte med landets migrationsmyndigheter, och under tiden har de inte rätt att arbeta – men får inte heller ekonomiskt bistånd eller bostad.
Det har nyligen skett sammandrabbningar mellan migranter och polis i Tapachula, där runt 100 migranter protesterade mot den långsamma byråkratin där ett 20-tal av dem skadades. Ickevita och icke-spansktalande migranter, främst från Haiti, utsätts dessutom för mycket rasism från myndigheterna.
Den limbo som migranterna i Mexiko lever i skapar en stor frustration, vilket nyligen ledde till att en grupp migranter i Tapachula sydde igen sina munnar i protest.

Haiti genomlevde förra året både en jordbävning, en tropisk storm och ett presidentmord. Men landet har länge haft problem med korrupta ledare, våld och fattigdom. En fjärdedel av befolkningen lever i extrem fattigdom på mindre än 1,25 dollar om dagen. 59 procent lever på under två dollar om dagen.
Många från Haiti har flyttat till Chile och Brasilien under det senaste årtiondet, men av dessa är det många som har förlorat alla möjligheter till inkomst under pandemins restriktioner. De har därför sökt sig norrut med förhoppningen att kunna skapa sig ett nytt liv i USA, men har fastnat i Mexiko utan att kunna ta sig vidare.
I staden Tapachula befinner sig runt 3 000 haitier, och runt 4 000 i Tijuana på gränsen till USA.

Trumps policy ”stanna i Mexiko” som Biden har återinfört handlar om att migranter måste stanna i Mexiko i väntan på domstolsförhandlingar i USA gällande deras asylärenden. Sedan Biden tog makten har fler än 20 000 personer utvisats från USA till Haiti.
Den stängda gränsen mot USA och militariseringen av gränspolisen bryter mot både Mexikos, USA:s och internationella lagar, enligt en rapport från Refugees International.
USA använder pandemin som en ursäkt för att stänga gränserna, men det har istället lett till att flyktingarna som är fast i Mexiko utsätts för ytterligare smittorisk.

USA behöver ställas till svars för de humanitära kriser som landet till stor del bär skulden för, både i Latinamerika och Karibien.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!